Az Európai Épületgépészek Szövetsége ajánlja a személyre szabott szellőzést

A beltéri terek szellőztetésének elsődleges célja, hogy a felhasználókat friss levegővel lássa el. Ebben a folyamatban kulcsfontosságú, hogy miként történik a friss levegő elosztása a térben. A REHVA 2022. áprilisában publikált cikke a személyre szabott szellőzés formáit és előnyeit mutatja be.

A felhasználók munkaállomásához vezetett személyre szabható szellőzés elvét követi a HuGBC WELL Munkacsoport és partnerei által megalkotott WELL Comfort munkaállomás koncepciója is (ld. Bemutatjuk a WELL Comfort Munkaállomást bejegyzés). A felhasználó belégzési zónájának közelében bevezetett frisslevegő lehetővé teszi, hogy a felhasználó a legfrissebb és legbiztonságosabb módon jusson levegőhöz. Ezen kívül ez a szellőzési mód energiatakarékosabb is lehet, mint az általánosan elterjedt mennyezeti befúvás, mert a teret használók száma szenzoros vagy beléptetőkártyás jelenlétérzékelőkkel azonosítható és a térbe az általános szellőzésen felül csak annyi friss levegőt kell bevezetni, amennyit a jelenlévő felhasználók száma, igénye indokol.

A REHVA letölthető cikkében szó esik arról, hogy a jelenleg elterjedt higításos / keveredéses légvezetési rendszerek a beltéri használt levegőt higítják és céljuk, hogy a térben egységes hőmérsékletet, relatív páratartalmat és folyamatos keveredést biztosítsanak. Azonban ez a módszer nem hatékony. A tiszta levegő a felhasználási zónától távol, jellemzően a mennyezeten kerül bevezetésre és a bevezetett friss levegő keveredik a helyiség használt levegőjével. A befújt levegő felmelegedik és szennyeződik, potenciálisan fertőzött emberek tüdejéből kiáramló levegővel keveredik, mielőtt a felhasználóhoz érne. Keveredéses szellőzés esetén tehát a nem felhasználási zónában szennyeződik a befújt levegő és szennyezőanyagokat szállít a felhasználási zónába. Ezáltal a felhasználó számára biztosított beltéri levegőminőség romlik.

Ezen felül az általános szellőzés nem veszi figyelembe a felhasználók egyéni igényeit, amik akár egy ember esetén is napról napra vagy akár óráról órára változhatnak. Emiatt a felhasználók elégedettsége a befújt levegő minőségével és a hőkomforttal kapcsolatban jellemzően alacsony. A felhasználói panaszokat sokszor a befújt levegő mennyiségének növelésével próbálják kezelni, ami a fentiek miatt nem hoz jelentős változást, de a légkezelés és légellátás energiaigényét tovább növeli. Az általános légbefúvók helye utólag nehezen módosíthatók, így nem tudják érdemben figyelembe venni a felhasználók valódi igényeit.

A komfort, a biztonsági (pl. cseppfertőzéssel terjedő betegségek kockázatának csökkentése) és az energiahatékonysági törekvések indokolttá teszik új, korszerű szellőzési módszerek alkalmazását. Ennek hat lehetőségét hasonlítja össze a REHVA 2022. áprilisi cikke (Occupant targeted ventilation brings clean air to occupants) a diffúz mennyezeti szellőzéssel.

A HuGBC WELL Munkacsoport keresi azokat a lehetőségeket, ahol a személyre szabott szellőzés alkalmazható. A személyre szabott szellőzés épületgépészeti potenciáljáról Nógrádi Péter írt A szellőzés fókuszában az ember című cikkünkben. A WELL Building Standard az A06 A szellőzés hatékonyságának fokozása című fejezetben foglalkozik a személyre szabott szellőzés kialakításának feltételeivel.

Szerző: Kurucz Regina

Forrás:

https://www.rehva.eu/rehva-journal/chapter/occupant-targeted-ventilation-brings-clean-air-to-occupants

További cikkek