Hőkomfort

Hőérzet a beltérben – Mitől lesznek elégedettebbek a munkavállalók nyáron?

Az épületet használó emberek hőkomfortját a WELL Building Standard ajánlásai szerint több módon is növelhetjük. Mutatunk egyszerűbb és összetettebb megoldásokat is.

1. Tervezett hőkomfort

WELL minősített irodákban és rendeltetési egységekben a hűtés-fűtés tervezését részletes hőkomfort számítás segíti. Ez alapján tervezni lehet, hogy várhatóan hány ember lesz elégedetlen a belső hőmérséklettel. A számítás figyelembe veszi a belső léghőmérsékletet és a környező felületek hőmérsékletét is.

A minősítés megszerzésekor hivatalos auditor ellenőrzi a megfelelést helyszíni mérésekkel.

hőkomfort mérés

Kép forrása: Kurucz Regina

2. Mért hőkomfort

Ha nem készül részletes hőkomfort számítás, akkor a projekt folyamatos szenzoros hőkomfort méréssel igazolhatja, hogy a kialakítás megfelel a hőkomfort igényeknek (PMV kritériumok), az operatív hőmérséklet 21-25°C között van a használati időszakban és a légsebesség nem haladja meg a 0,2 m/s értéket 1,70 méter magasságban a padló felett.

mért hőkomfort

Kép forrása: IWBI

3. Észlelt hőkomfort

A felhasználók elégedettségét a beltéri hőkomforttal kapcsolatban érdemes évente kétszer kérdőívvel is mérni. Ez fontos visszajelzést ad a felhasználók által érzékelt hőkomfortról. Ajánlott a nyári mérést június és augusztus, a téli mérést december és február között elvégezni. A WELL a felhasználók számának függvényében határozza meg, hogy hány embert vonjunk be a kérdőív megválaszolásába.

Kép forrása: IWBI

4. Szabályozási zónák

Sokat javíthat az egyének hőérzetén, ha a hűtési-fűtési zónák mérete megfelelő és a felhasználók szabályozhatják annak a zónának a hőmérsékletét, ahol tartózkodnak. Ideális esetben a szabályozási zónák maximum 30 m2-esek, de kedvezőtlenebb esetben is maximum 60 m2 alapterületűek.

szabályozási zónák

Kép forrása: IWBI

5. Egyéni hűtőeszközök

Egy jól szabályozható hűtéssel kialakított térben is előfordulhat, hogy a munkavállalók hőérzete eltérő. Ilyen esetben az egyéni igényeket egyéni hűtőeszközökkel lehet finomhangolni. Ilyen eszköz lehet egy asztali vagy mennyezeti ventilátor, ami nem növeli a huzatot más felhasználóknál, mechanikai hűtéssel ellátott szék vagy egyéb olyan berendezés, ami a PMV értéket képes -0,5 értékkel megváltoztatni az aktivlástól számított 15 percen belül, anélkül, hogy más felhasználók PMV értékére hatással lenne.

Ha a felhasználók plédeket használnak a hőkomfort szabályozására, akkor a példeket hetente kell mosni vagy fertőtleníteni.

6. Vállalati öltözködési szabályzat

Segíthet a nyári melegben, ha a munkavállalók tisztában vannak azzal, hogy a vállalat milyen öltözéket vár el tőlük. Érdemes a munkavállalókat az első beléptetéskor, illetve a melegebb időjárás kezdetekor tájékoztatni a dress-code szabályzatról. Például, hogy nyáron megengedett-e a vállat nem takaró ruházat, a harisnya mellőzése, a nyitott szandál, a nyakkendő elhagyása.

zónák

7. Felülethűtés

Korszerű komfortos és energiahatékony hűtési megoldás a falhűtés vagy a mennyezethűtés.

A felülethűtések – a klímákkal ellentétben – nem fújnak hideg levegőt a helyiségbe, hiszen működésük a sugárzásos hőcsere elvén alapul. mely a mennyezet és a falak lehűtésével valósul meg. Ennek köszönhetően a helyiségek huzatmentesek, így a por és baktériumok áramlása elenyésző marad, mely jelentős mértékben javítja a légúti allergiával élők életminőségét. Mind a mennyezethűtés mind pedig a falhűtés zajmentes.

mennyezethűtés

8. Páratartalom szabályozás

A hőérzetet befolyásolja a levegő relatív páratartalma is. A WELL Building Standard 30% és 60% között javasolja tartani a beltéri levegő relatív páratartalmát.

 

páratartalom

Kép forrása: IWBI

9. Nyitható ablakok

Bár a WELL-ben nagyon fontos a levegő megfelelő szűrése, mégis támogatott javaslat a nyitható ablakok kialakítása. Itt az az elvárás, hogy legalább a nyitható ablakok 70%-a olyan kialakítású legyen, hogy fele részben 1,80 méter magasság alatt legyenek és a kisebb méretük minimum 30 cm legyen. Az ablakok kilincse vagy nyitógombja maximum 1,70 m magasságban legyen a padló felett.

A hűtés akkor működik a leghatékonyabban, ha az ablakokat zárva tartjuk. Ha nincs kiépített szellőzőrendszer, akkor ne feledkezzünk meg a rendszeres és alapos szellőztetésről!

Szerző: Kurucz Regina

További cikkek