táplálkozás

Hogyan egyél jól, s legyél jól a munkában is? 10 + 1 kérdés és válasz

Az Életmódváltás Éjszakáján ezzel a címmel tartott előadást Schmidt Judit dietetikus, egészségügyi szaktanár. Az előadásban feltett kérdésekre ezúton nyílt levéllel válaszolok, bemutatva, hogy a WELL Standard milyen jó gyakorlatokat kínál a témában.

Kedves Judit!

Az Életmódváltás Éjszakáján tartott izgalmas előadásodban olyan kérdések hangzottak el, amit a WELL Building Standard is kiemelten fontos témáknak tart a Táplálkozás témakörben, ami a WELL tíz témakörének egyike. A WELL egészséges épületminősítési rendszer az étkezéssel összefüggő tér kialakítására, étkezéssel kapcsolatos vállalati irányelvekre, az ételkínálatra és a fogyasztók informálására is tartalmaz ajánlásokat.

A kérdéseid rávilágítanak arra, hogy nem csak az a fontos, hogy az egyes egyének milyen ételeket fogyasztanak el a munkanap során, hanem hogy azt milyen körülmények között teszik. A WELL irányelvek ezzel egybecsengenek, ezért az előadásodat hallgatva arra gondoltam, hogy ezekre MIND tartalmaz válaszokat a WELL. Azért gondoltam a kérdéseidet nyílt levélben megválaszolni, hogy minél több munkáltatóhoz és munkavállalóhoz elérjen az üzenet, hogy a munkahelyen biztosított étkezési környezet – beleértve annak fizikai és közösségi vetületét – meghatározó szereppel bír egy egészséges munkahelyi étkezési kultúra megteremtésében. A válaszok nagyrészt opcionális elemei a WELL Certification minősítésnek, így a munkáltatók, üzemeltetők szabadon kiválaszthatják a számukra optimális megoldásokat. A vonatkozó fejezetek elérhetőségét a válaszok után zárójelben jelöltem.

1. Van-e elég idő enni?

A munkavállalók és diákok számára a WELL minimum 30 perces ebédszünetet javasol. (N08 Mindful eating / Daily Mail Breaks)

2. Van-e külön tér, helyiség az evésre?

A WELL szerinti munkahelyen a projekthatáron belül vagy a projekthatártól maximum 200 méterre található egy olyan tér, aminek elsődleges funkciója az emberek közös étkezése. Ez az asztalokat és székeket tartalmazó tér lehet étkező, teakonyha vagy egyéb étkezésre alkalmas tér, break-out zóna. (N08 Mindful eating / Dedicated Eating Space)

3. Kényelmesen le lehet-e ülni?

Javasolt, hogy a munkavállalók 25%-a egyszerre le tudjon ülni étkezni és az emberek többféle elrendezés közül választhassanak, például legyen lehetőség kis csoportokban (max. 4 fő) és nagy csoportokban (min. 4 fő) is étkezni. (N08 Mindful eating / Dedicated Eating Space)

4. Van-e hűtő, amiben tárolhatjuk a romlandó ételeket?

Igen, WELL szerinti teakonyhában van hűtő. (N10 Food Preparation)

5. Meg tudjuk-e melegíteni az otthonról hozott ételt?

Igen, van lehetőség ételmelegítésre, például mikrohullámú sütővel vagy sütővel. (N10 Food Preparation)

6. Összedobhatunk-e ott valamilyen gyorsan elkészíthető ételt?

Igen, ehhez a munkavállaló rendelkezésére áll munkapult, mosogató, kézmosási lehetőség, hűtő, mikrohullámú sütő vagy egyéb ételmelegítésre alkalmas eszköz, tárolószekrények, újrahasználható (nem műanyag) tányérok, tálak, bögrék és evőeszközök, hulladékgyűjtők. Valamint a közelben – 400 méteren belül – van olyan bolt vagy zöldséges, ahol friss alapanyagok szerezhetők be. (N10 Food Preparation, N13 Local Food Environment)

7. Van-e a közelben étkezési lehetőség? Mi, hol, milyen messze, mekkora a választék?

Megfelelő telekválasztás esetén gyalogosbarát módon 400 méteren belül elérhető vegyesbolt, zöldséges, piac, étterem, kávézó vagy étkezde. (N13 Local Food Environment, V05 Site Planning and Selection)

8. Van-e idő, alkalom inni? A mellékhelyiségből vagy azon kívül elérhető-e az ivóvíz?

WELL épületben 30 méterenként ajánlott ivóvízvételi hely biztosítása, ami alkalmas kulacstöltésre. A mellékhelyiségben vételezett víz nem tekinthető higiénikus ivóvízforrásnak, ezért a WELL épületben jellemzőben teakonyhában, pihenőterületen és lobbyban biztosítunk vízvételi helyet. A vízminőséget minimum évente ellenőrzik és az eredményről tájékoztatják a felhasználókat (pl. munkavállalók, látogatók, utasok, diákok) a vízvételi hely mellett kihelyezett tájékoztatóval, honlapon vagy applikációval. A legtöbb magyarországi WELL épületben negyedévente ellenőrzik a vízminőséget és az épület központi ülepítő szűrőjét előírás szerint karbantartják. (W06 Drinking Water Promotion, W03 Basic Water Management)

9. Hány műszakban, milyen munkarendben dolgozunk?

A WELL Standard is fontosnak tartja, hogy a munkavállalóknak lehetősége legyen a megfelelő töltődésre, regenerálódásra, ezért van egy ún. Egészséges Munkaórák Támogatása nevű kredit, ami azt vizsgálja, hogy az egy vagy több műszakban dolgozó munkavállaló számára rendelkezésre áll-e megfelelő mennyiségben regenerálódási idő a műszakok között.

Ezen túl pontot lehet szerezni, ha a munkáltató 30 perc sziesztaidőt biztosít az ebédszüneten felül. Ehhez vizuálisan és akusztikusan védett térben fekvő bútorokat is biztosítani kell, száz főnként egy helyet. Ilyen fekvőhely lehet ágy, pihenőágy, kanapé, fekvő pozícióba állítható szék, párnázott felgöngyölhető matrac, függőágy.

Ezekkel a megoldásokkal a WELL szeretné a munkavállalók mentális regenerációját segíteni, ami közvetve hatással van a táplálkozás terén hozott választásokra, lehetőségekre is. (M06 Restorative Opportunities)

10. Milyen vizuális üzenetek vesznek körül?

Bár nem a kérdések között, de az előadásban elhangzott arra is példa, hogy a körülöttünk található reklámok, üzenetek hatással vannak ránk. WELL épületben egészséges étkezésre és rendszeres vízfogyasztásra ösztönző pozitív üzeneteket helyezünk el (minimum hármat) és nem reklámozunk magas cukor- és/vagy magas zsírtartalmú ételeket. (N04 Food Advertising)

 

+1 Miért fontos a megfelelő étkezés?

Erre számos választ lehet felsorolni, most az előadásodból idéznék egyet:

„Az étkezés nagyon fontos öngondoskodás.” Schmidt Judit

A fenti 10 + 1 kérdésen túl a WELL Standard ajánlásokat fogalmaz meg az ételkínálattal, az étlap megjelenésével, az adagok méretével, speciális diéták támogatásával, az allergének feltüntetésével, helyi élelmiszerelőállítással, felelős beszerzéssel és a fogyasztók tájékoztatásával és edukációjával kapcsolatban is. Fontosnak tartjuk a higiénikus kézmosás feltételeinek megteremtését és a főzőkonyhák dolgozóinak megfelelő hőkomfortját is. Ha érdekelnek a részletek, akkor olvasd el Egészséges táplálkozás és Ellenőrzött vízminőség című cikkeinket is a Tudástárban.

Köszönöm, hogy előadásodban fókuszba került, hogy a munka jellege, típusa és helyszíne milyen mértékben befolyásolja a napi étrendet. A HuGBC WELL Munkacsoport tagjai igyekeznek előmozdítani az ideális fizikai és vállalati környezet megteremtését a kellemes, feltöltő étkezésekhez.

Kívánok további jó munkát ezen a nagyon izgalmas területen!

 

Baráti üdvözlettel,

Kurucz Regina

WELL AP tanácsadó

További cikkek