biztonság

Munkahely, mint a béke szigete: belső biztonságérzetünk helyreállítása

Egy szervezet számára a belső biztonságérzet kialakítása annyira fontos, mint amennyire egy ház építésénél nem mindegy, hogyan rakjuk le az első sor téglát. Ha stabil alapokra építünk, az kihat a jövő minden egyes percére, de ha az alapozás ingatag, sosem fogjuk biztonságban érezni magunkat, bármennyire is igyekszünk ezek után.

A stabil alapot időről időre próbára teszik hirtelen, nem várt események. Mit tehetünk ilyenkor?

Az elmúlt időszakban krízisek sorát éltük meg, a folyamatosan túl magas stresszszint biztonytalanságot okoz, így lassan már az összes erőtartalékunkat feléljük.

A koronavírus után megcsapott bennünket a háború szele, közben gyakran változatlan vagy erősödő a munkateher, és folyamatos a változásokhoz való azonnali alkalmazkodás elvárása.

A hatékony válasz alapfeltétele a biztonságérzetünk helyreállítása, melynek, ha megismerjük a 4 legfontosabb elemét, akkor sokkal közelebb kerülünk ahhoz, hogy tenni tudjunk a kollégáink érzelmi stabilitásáért.

1. Fizikai biztonságérzet

Az irodai megszokott és ismert környezet, mely jó érzéssel tölti el a kollégákat ilyenkor felértékelődik. Fordítsunk gondot arra, hogy akár apró figyelmességgel (növények, virágok, csapatról készült képek, motiváló poszterek) növeljük azt az érzést.

2. Érzelmi biztonságérzet

Fel kell tenni a kérdést: mire van szüksége a csapatnak, akár egyéni szintre is lemenni: minden egyes munkavállalónak ahhoz, hogy csökkenjen a szorongás és aggódás?

Ezt könnyen lehet mérni egy egész szervezetre kiterjeszthető online kérdőívvel, melynek automatikus kiértékelése által akár egy nap alatt ki lehet alakítani egy stratégiát a felmerülő igényekre. Ilyen lehet például, hogy a kollégák támogatást kapnak előadás vagy workshop formájában arról, hogy egyéni szinten mit tehetnek.

3. A gondolati szintű biztonságérzet

A kollégák biztonságérzete akkor is nő, ha olyan feladatokat kapnak, melyben örömüket lelik, kompetensnek érzik magunkat. Ha lehetőség van rá, figyeljünk még inkább arra, hogy a sikerélmény meglegyen. Ennek elengedhetetlen eszköze a megfelelő dicséret.

Fontos két szempontot megemlíteni, az egyik a mennyiség, a másik a minőség.

A munkára, a fejlődésre és az erőfeszítésre helyezzük a hangsúlyt. Így dicséretként ahelyett, hogy „Okos vagy, hogy sikerült a továbbképzés vizsgád!” inkább azt mondjuk, hogy „Látszik mennyit tanultál, mert meglett az eredménye”.

Ha a feladatra és a munkára összpontosítunk, azzal azt tanítjuk meg, hogy képesek a készségek elsajátítására és még nem mesterei annak. Ez a fajta szemléletmód fejleszti a rezilienciát és növeli a belső erőt.

Sikerre vihet, ha belemegyünk a részletekbe, és kiemeljük, hogy a kollégának az adott héten általunk megfigyelt tevékenységei közben mi volt az a konkrét dolog, ami hozzájárult a tevékenysége sikeres végzéséhez. Tehát nemcsak az általunk nagyra tartott erősségét emeljük ki, hanem azt is, hogy ez az erősség egész pontosan hogyan járult hozzá a konkrét sikerhez. Ezzel azt bizonyítjuk be előtte, hogy pon- tosan látjuk és értjük, mit csinál, és hogy a tevékenységével hogyan tesz hozzá a csapat sikeréhez.

Elismerhetjük:

  • az aktív szerepvállalást
  • a fejlődést
  • a kitartást
  • az új megoldási módokat

 

Ezzel azt segítjük elő, hogy később új és nehéz helyzetekben ne a kudarcot lássák meg, hanem a fejlődés lehetőségét.

Hagyjuk el a megszokásból jövő dicséreteket. Ne az egyszerű és könnyű feladatokat dicsérjük meg. Mindig fejlődési szintjének megfelelően fogalmazzuk meg dicséretünket, és vegyük észre a változásokat.

4. Társas biztonságérzet

Biztosítsuk a kollégákat, hogy számíthatnak ránk. Ilyenkor kiemelt szerepe van a közös eseményeknek, a csapatépítők azon változatainak, melyek a bizalom, kapcsolódás, együttműködés köré szerveződnek, megtámogatva azt, hogy bármi is történik a csapatra számíthat a kolléga.

Tedd fel vezetőként a kérdéseket: Kik a segítőim? Kik adnak erőt a változáshoz? Kikre számíthatok? Kinek lenne még szüksége a fentiek szerinti belső biztonságerősítésre és közülük kik azok, akik benne lennének, hogy csináljuk együtt, támogassuk egymást, rendezzük át a belső biztonságos terünket, hogy legyen egy hely, ahol jó lenni. Mindez igaz munkavállalói és vállalati, vezetői szinten is: gondoljuk át, hogyan tudnánk hatékony, hosszú távon jól működő egészségprogrammal reziliens szervezetté válni, olyan hellyé, ahol jó lenni!

Szerzők: Logemann-Molnár Zsófia és Geszvein Erika

A Minder egészségprogram pszichológus szakértői

A WELL Munkacsoport megjegyzése:

A WELL minősítései közül a WELL Health-Safety Rating központi témája az egészséges és biztonságos létesítmény-üzemeltetés, ami támogatja a fizikai és társas biztonságérzetet például alaposan kidolgozott vészhelyzeti készültség tervvel, üzletfolytonossági tervvel, fokozott higiéniai megoldásokkal, egészségügyi juttatásokkal és rendszeres kommunikációval. Tudj meg többet a WELL Health-Safety Rating minősítésről itt.

A WELL Certification egészséges épületminősítés a fizikai, az érzelmi és társas biztonságérzetet is támogatja. Az érzelmi biztonságérzetet például megfelelő mennyiségű és minőségű természetes és mesterséges megvilágítással, az épület közelében található zöldfelülettel vagy a beltérben elhelyezett növényekkel, valamint stresszmenedzsment tervekkel. Ha érdekelnek a WELL Building Standard megoldásai, akkor nézz körül a wellstandard.hu Tudástárában.

További cikkek