burkolatok

WELL V2 – mit is jelent valójában, kié a minősítés?

A WELL kifejezéssel több éve visszatérően találkozhatunk szakmai eseményeken, szakcikkekben, építészeti témákat érintő fórumokon, vagy épp beruházások során.

A WELL Building Standard a munkaadóknak, fejlesztőknek, bérbeadóknak, felhasználóknak, építészeknek, tervezőknek, üzemeltetőknek, mérnököknek, szervezeteknek és a HR-nek jött létre, lényege és egyben célja a munkahelyi jóllét megteremtése, biztosítása.

10 fő témakörből áll ( levegő, víz, tápanyagok, fény, hőkomfort, mozgás, akusztika, közösség, tudatosítás, anyaghasználat ,elme), ezek a fogalmak azok a tényezők, amelyek befolyásolják az épületben tartózkodók egészségét. Ha mindezek szabályozva vannak és egy szigorú szabályok szerint meghatározott minősítési rendszernek meg tudnak felelni, úgy az adott épület/belső tér megszerezheti a WELL minősítést.

Egyre több gyártó és forgalmazó kezd becsatlakozni a WELL szellemiségébe, ám a mai napig rengeteg félreértés van a minősítést illetően. Fontosnak tartjuk, hogy tisztázzunk pár gyakran előforduló félreértést a téma kapcsán, hiszen a Decor Floor is oszlopos tagja a “WELL követeknek”, valamint edukatív habitusunk megköveteli ezt.

A legfontosabb (mellyel kapcsolatban talán a legtöbb félreértés van), hogy WELL minősítést kizárólag épületek kaphatnak, gyártók, konkrét termékek nem. Ez a minősítési rendszer nem termékek minősítésére lett létrehozva, hanem egy komplexebb, mindent átfogó megoldást nyújt azok számára, akik valóban fontosnak tartják a munkahelyi környezet megfelelő, egészséges, fenntartható kialakítását. Ez nem csak a munkavállalókra, környezetünkre is pozitív hatással bír.

Azonban ahhoz, hogy támogassuk az építészek, belsőépítészek munkáját, kollégáink alaposan körbejárták a témát, így olyan esetekben, amikor már egy építés indulásakor célul van kitűzve a WELL minősítés megszerzése, minden igényt kielégítő javaslatokat tudunk tenni portfóliónkból válogatva.

Hidegburkolatok esetén a Florim bizonyos termékeit vizsgáltuk, melyek eleget tesznek a meghatározott feltételeknek. A gyártó számos márkával és kollekcióval rendelkezik, így nem kell megalkudni se típust, se dizájnt tekintve.

Melegburkolatok esetén 2 fő partnerünk széles palettájából is lehet válogatni, amennyiben cél a WELL minősítés megszerzése: a Milliken, mint a WELL Living Lab egyik alapító tagja a kezdetektől célul tűzte ki a fenntartható gyártást és nagy örömmel csatlakozott a WELL-hez évekkel ezelőtt, így természetesen minden egyes padlószőnyege magabiztosan választható. A modulyss belga szőnyeggyártó cég is fáradhatatlanul dolgozik a fenntarthatóság érdekében, így számos minősítéssel és termékadatlappal tudja biztosítani a WELL kritériumoknak való megfelelését.

Az LVT is egy igen gyakran választott burkolat típus nagyforgalmú, közületi területek esetén, így fontosnak tartottuk, hogy egyik legfőbb partnerünk, az Aspecta termékeit is tüzetesen megvizsgáljuk. Nagy örömmel vettük tudomásul, hogy a gyártó magas minőségű LVT burkolatai eleget tesznek a lentebb részletezett elvárásoknak.

Habár nem forgalmazunk segédanyagokat, sok éves tapasztalatunkból merítve bizonyos ragasztókat is megvizsgáltunk, melyeket gyakran használnak kivitelezők az általunk forgalmazott termékek burkolása során. A Baumit és a Mapei neve sokaknak ismerősen csenghet, e két gyártó bizonyos termékeit említjük most meg.

A Mapei Ultrabond Ecofix padlószőnyeg burkolása során gyakran használt ragasztó, mely megfelel az alább ismertetett kritériumoknak. A Baumit FlexMarmort, Baumit Mivello10 és Baumit Grund segédanyagok hidegburkolás során gyakran használt ragasztók, melyek szintén megfelelnek az alább részletezett feltételeknek. 

Az alábbiakban ismertetjük, hogy milyen szempontokat kell szem előtt tartani burkolatok esetén, amennyiben cél a WELL minősítés megszerzése.

I. ’X06 VOC Restrictions’ - Minimalizált VOC károsanyag kibocsátás, mellyel elkerülhető a belső levegő szennyezése

A probléma: az illékony szerves vegyületek a természetes és mesterséges eredetű illékony anyagok széles csoportját ölelik fel, amelyek az orr-, szem- és torokirritációtól, fejfájástól és hányingertől a máj-, vese- és központi idegrendszer károsodásáig számos negatív egészségügyi hatást fejtenek ki. Ezenfelül néhány VOC ismerten vagy gyaníthatóan rákkeltő. Ezen vegyületek – a kültéri levegőben való előfordulásuk mellett – épületeken belül is jelen vannak újonnan beszerelt bútoroknak, szigetelésnek, padlóburkolatoknak, nedvesen felhordott termékeknek (például festék, ragasztó, tömítőanyag, bevonat) köszönhetően, melyek 1-2 éven belül fokozatosan károsítják a belső levegőt.

A megoldás: alacsony vagy zéró VOC-kibocsátással rendelkező termékek választása. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a gondos anyagválasztás felgyorsítja a VOC elgázosodását, azaz a belső levegő maximális javulását eredményezi, mellyel csökkenthetők a kötelező szellőztetések, speciális szellőzőrendszerek kiépítése.

’Limit VOCs From Wet-Applied Products’ – Nedvesen felhordott termékek VOC szintjének limitálása

Abban az esetben használhatók nedvesen felhordott anyagok az épületen belül, amennyiben megfelelnek az alább felsorolt kritériumoknak.

1. A termékek megfelelnek a VOC tartalomra vonatkozó szabványoknak és/vagy előírásokban meghatározott módszerek és küszöbértékek szerinti értékeknek/előírásoknak:

 •  SCAQMD 1168. szabály (ragasztók és tömítőanyagok, 2017)
 • GB 33372-2020 (ragasztók)
 • 2019 CARB SCM (építészeti bevonatok)
 • EU ökocímke beltéri és kültéri festékekhez és lakkokhoz
 • HJ 2537-2014 (festékek)
 • Továbbá bármely más szabvány, amely a LEED v4.1 szabvány „Alacsony kibocsátású anyagok” pontjának „VOC-tartalom értékelése” szakaszában szerepel.

2. A termékek legalább 75%-át (felület vagy térfogat szerint) egy harmadik fél laboratóriuma teszteli, hogy megfeleljen a VOC-kibocsátásra vonatkozó alábbi szabványok és/vagy előírások egyikében meghatározott vizsgálati módszereknek és küszöbértékeknek:

 • Kaliforniai Közegészségügyi Minisztérium (CDPH) szabványos módszere, v1.2
 • AgBB.9
 • Európai Uniós LCI VOC küszöbértékek10 az EN 16516-1:2018 vizsgálati módszereket követve
’Restrict VOC Emissions From Furniture, Architectural And Interior Products’ – Bútorok, egyéb építészeti és belsőépítészeti termékek VOC szintjének limitálása

Az egyes termékek megfelelnek az 1. sz. táblázatban található küszöbértékeknek és rendelkeznek a 2. sz. táblázat szerinti pontokkal.  

                                                                      1.számú táblázat

Termékkategória (X1 függelék)

Megfelelőségi küszöb

Padlóburkolat

költség vagy felület 90%-a

Bútorok, berendezési tárgyak

költség 75%-a

Szigetelés, mennyezet, falipanelek

költség vagy felület 75%-a

                                                                      2.számú táblázat

Szint

Teljesítmény

Pont

1

Egy megfelelő termékkategória

1

2

Legalább 2 megfelelő termékkategória

2

 1. Az alábbiak valamelyike szerint meghatározott módszerek és VOC-kibocsátási küszöbértékek szerint tesztelve:
 • Kaliforniai Közegészségügyi Minisztérium (CDPH) szabványos módszere, v1.2
 • AgBB.9
 • Európai Uniós LCI VOC küszöbértékek10 az EN 16516-1:2018 vizsgálati módszereket követve
 • ANSI/BIFMA e3-2014, 7.6.1 vagy 7.6.2 szakasz (Bútorok).

 1. Kizárólag eggyel vagy ezek kombinációjával készül (szerves adalékok nélkül): fém, kezeletlen fa, üveg, kerámia vagy kő.

 2. Ha a gyártáshoz vagy felújításhoz használt egyedi gyártású vagy felújított, nedvesen felhordott és fa alapú anyagok megfelelnek a következőknek:
 • A termékre felvitt összes festéket, bevonatot, tömítőanyagot és ragasztót alacsony VOC-kibocsátásúnak minősítették az 1. részben felsorolt ​​szabványok valamelyike ​​szerint.
 • Minden kompozit fapanel, beleértve a közepes sűrűségű farostlemezt, rétegelt lemezt és farészes falemezeket, megfelel a LEED v4.1 szabvány „alacsony kibocsátású anyagok” jóváírásának „Formaldehid-kibocsátás értékelése” kritériumának, vagy megfelel az alábbiak egyikének: US EPA TSCA Title VI., Európa E1, Japán Four-Star.

 1. Installálva legalább 6 hónappal a projekt regisztrációja előtt, vagy legyártva (mindenféle utólagos módosítás nélkül) legalább egy évvel a projektregisztráció előtt.

  Forrás: https://v2.wellcertified.com/en/wellv2-3.1/materials/feature/6

II. ’Materials Transparency’ – Felhasznált anyagok átláthatóságának elősegítése az építőanyag- és termékellátási láncban

A probléma: az anyaggyártás globális ellátási lánca többszintű és összetett, a műszaki és vegyi ismeretek pedig az ellátási láncon belül nagyon eltérőek. Ennek eredményeként hiányoznak a megbízható adatok és ismeretek a különböző vegyi anyagokról és azok emberi egészségre gyakorolt ​​hatásairól, ami pedig meggátolja az egységes, ipar felé meghatározható kritériumrendszer létrehozatalát.

A megoldás: a tudatos (piaci) magatartás számos közzétételi eszköz bevezetését generálja melyek a biztonságosabb, ellenőrizhetőbb alapanyagok átláthatóságát eredményezik. A címkék elősegítik az ellátási lánc átláthatóságát és egyfajta hidat képeznek a gyártók és a felhasználók között. Mindez edukatívan is hathat a felhasználókra, hiszen a címke egyfajta tájékozott döntéshozatalra késztet, utána olvasást követel.

’Select Products With Disclosed Ingredients’ – Válasszon közzétett összetevőkből álló terméket

Az épületen belül található összes berendezés legalább 50%-ának vagy 25 különálló, tartósan telepített terméknek (padlóburkolat, szigetelés, nedvesen felhordott termékek, mennyezeti és fali szerelvények stb), plusz bútoroknak közzé kell tenni az összetevőit.

 • Declare címke, amelyet az International Living Future Institute működtet
 • Egészségügyi Terméknyilatkozat Együttműködése által üzemeltetett HPD Nyilvános Adattárban közzétett egészségügyi       terméknyilatkozat (HPD)
 • Cradle-to-Cradle Certified™ termék, vagy a Bölcsőtől Bölcsőig Termékek Innovációs Intézetének anyagegészségügyi tanúsítványával
  rendelkező termék
 • UL.6 által üzemeltetett Product Lens Certification™
 • Termék-egészségügyi nyilatkozat, amelyet a Global Green Tag működtet
 • a gyártó készlete, amely az összes egyedi vegyület CAS-számát tartalmazza 1000 ppm-ig (0,1%). Ha a termék kereskedelmi titkot tartalmazó vegyületet tartalmaz, az 1. vagy 2. kategóriájú GHS-veszélyeket felsorolják, és minden fel nem tárt komponenshez megadnak egy koncentráció-tartományt.
’Select Products With Enhanced Ingredient Disclosure’ – Válasszon kibővített összetevőkből álló terméket

Legalább 15 különálló, tartósan beépített termék (beleértve a padlóburkolatot, a szigetelést, a nedvesen felhordott termékeket, a mennyezeti és fali szerelvényeket és rendszereket), plusz bútorok esetében a következő követelményeknek kell teljesülni:

-az összes összetevőt 100 ppm-ig közöljük
-az összes összetevőt a gyártó, egy közzétevő szervezet vagy egy harmadik fél nyilvánosan közzéteszi a következők valamelyikén keresztül:

 • Declare címke, amelyet az International Living Future Institute működtet
 • HPD adattáron közzétett egészségügyi terméknyilatkozat (HPD)
 • a gyártó nyilvánosságra hozatala és/vagy harmadik fél anyagadatbázis-platformján keresztül.
 • ha a termék kereskedelmi titkot tartalmazó vegyületet tartalmaz, az 1. vagy 2. kategóriájú GHS-veszélyeket felsorolják, és minden fel nem tárt komponenshez megadnak egy koncentráció-tartományt.
’Select Products With Third-Party Verified Ingredients’ – Válasszon harmadik fél által ellenőrzött összetevőket tartalmazó terméket.

Legalább 15 különálló, tartósan beépített termék (beleértve a padlóburkolatot, a szigetelést, a nedvesen felhordott termékeket, a mennyezeti és fali szerelvényeket és rendszereket), plusz bútorok esetében a következő követelményeknek kell teljesülni.

Az összes összetevőt az alábbiak egyikén keresztül közöljük:

 • Declare címke, amelyet az International Living Future Institute működtet
 • az Egészségügyi Terméknyilatkozat Együttműködése által üzemeltetett HPD
 • Nyilvános Adattárban közzétett egészségügyi terméknyilatkozat (HPD)
 • Cradle-to-Cradle Certified™ termék, vagy a Bölcsőtől Bölcsőig Termékek Innovációs Intézetének anyagegészségügyi tanúsítványával rendelkező termék
 • UL.6 által üzemeltetett Product Lens Certification™
 • termék-egészségügyi nyilatkozat, amelyet a Global Green Tag működtet
 • az összetevők közzétételét egy harmadik fél (azaz a gyártótól eltérő szervezet, amely nem áll kapcsolatban az összetevők közzétételi tanúsítvánnyal) ellenőrzi

 

Forrás: https://v2.wellcertified.com/en/wellv2-3.1/materials/feature/7

A szerző: Ress Tirza, Decor Floor Kft.

További cikkek