vízkezelés

6 tipp a jó csapvíz minőségért meglévő épületben

A Víz Világnapja alkalmából a wellstandard.hu olvasói részére összeállítottunk hat javaslatot, amivel biztonságosabbá tehető a hálózatból nyert ivóvíz. A javaslatok mögött feltüntettük a vonatkozó WELL Building Standard megoldás nevét is. A WELL épületminősítés magyarországi bevezetése során nagy hangsúlyt fektetünk a helyi hálózati vízminőség adottságainak megismerésére és a vízminőség fogyasztóhelyi javítására.
  1. VÉGEZZEN RENDSZERESEN VÍZMINŐSÉG ELLENŐRZÉST

A biztonságos ivóvízellátás érdekében ellenőriztesse évente az ivóvíz pH értékét és baktérium telepszámát. Az épületeket folyamatos használatra tervezték. Ha az épületet időben vagy térben részlegesen használják, akkor indokolt lehet ennél gyakoribb ellenőrzés is.

Ha a meglévő épületben nem ismeri a csapból folyó víz minőségét, akkor érdemes ólomkockázat elemzést végeztetni. Ha az eredmény a határérték 80 %-a és a határérték között van, akkor érdemes negyedévente ellenőrizni a vízminőséget, illetve alternatív forrásból beszerezni az ivóvizet. Érzékeny csoportok, várandósok és kisgyermekek számára mindenképpen az ólommentes víz fogyasztása javasolt. (W01 Water Quality Indicators, W02 Drinking Water Quality, W03 Basic Water Management)

  1. ELLENŐRIZZE, HOGY VAN-E ÓLOMVEZETÉK AZ ÉPÜLETBEN

Ólom a csapvízbe elsősorban a régi, 1945 előtti épületekben gyakran még megtalálható ólomcsövekből kerülhet. Ugyanakkor egyéb ólomforrások is előfordulhatnak az ivóvízhálózatban, például forraszanyagok, egyes csaptelepek, de ezek jelentősége kisebb, bár nem elhanyagolható.

Ugyanakkor önmagában az épületkor csak valószínűsíti a kockázatot, a csapvíz ólomtartalma egy adott épület adott csapján kizárólag ezt figyelembe véve nem állapítható meg. Az épületek belső ivóvízhálózata az évek, évtizedek alatt gyakran részlegesen, néha teljesen felújításra kerül, de a legtöbb esetben ez nem, vagy nem megfelelően dokumentált. Emiatt sokszor nem ismert, hogy a hálózatban van-e még ólomcső, vagy egyéb, jelentős ólomforrás, illetve, ha igen, pontosan hol helyezkedik el. Ez nagy különbséget eredményez az egyébként kizárólag az épület korát figyelembe véve azonos kockázatúnak tekintett épületekből származó vízminták ólomtartalma között, de az egy épületen belüli lakások, szárnyak és szintek között is.”[1]

Tájékozódás céljából használja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ólomkockázat kalkulátorát.

Az épület vízvezeték hálózatában található ólomcsövek azonosítására vonjon be szakembert.

  1. HA VAN, VÁLTSA KI AZ ÓLOMVEZETÉKET

Új hálózat kiépítése esetén fontos tudni, hogy az ivóvízzel érintkezésbe lépő anyagoknak – így a vízcsöveknek is – rendelkezniük kell közegészségügyi minősítéssel és nyilvántartásba vétellel (NNK). Emellett az ivóvíz-ellátásban használt csövek építési anyagnak minősülnek, így az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs NKft. (ismertebb nevén ÉMI) által kiadott Nemzeti Műszaki Értékelés is szükséges a forgalmazásukhoz. [2]

Az ólomcső kiváltására használható anyagokról a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) oldalán talál részletes tájékoztatást.

  1. VÍZTISZTÍTÓKRÓL TÁJÉKOZÓDJON HITELES FORRÁSBÓL

Előfordul, hogy az épületben azonosított ólom anyagú ivóvíz vezeték nem cserélhető ki azonnal. Ebben az esetben indokolt lehet ólomeltávolításra bevizsgált víztisztító kisberendezés (köznapi nyelvhasználatban vízszűrő) beépítése.

Fontos, hogy Magyarországon az épület ivóvízhálózatába csak olyan víztisztító építhető be, ami rendelkezik a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ivóvízbiztonsági engedélyével, és az engedélye hatályos is. 2022. év elején az NNK frissítette a forgalomból kitiltott, jogsértő hálózativíz-utókezelő kisberendezések (köznapi nyelven vízszűrők) közhiteles nyilvántartását. Víztisztító vásárlása előtt tájékozódjon az NNK honlapján és ivóvízbiztonsági tanácsadónál.  Magyarországon a Vízmű a vízóráig felel a csapvíz minőségéért, a vízóra utáni vízminőség romlás a tulajdonos vagy üzemeltető felelőssége.

Az ivóvízbiztonsági engedélyt az első hazai forgalmazást megelőzően a forgalmazónak kell az NNK-nál kérelmezni [201/2001. (X. 25.) Korm. rend. 8/B. §]. Az engedéllyel rendelkező víztisztítókról az NNK közhiteles nyilvántartást vezet, ami elérhető itt.

  1. IVÓVÍZFOGYASZTÁSRA HASZNÁLJA A HIDEGVÍZ CSAPOT

Fontos, hogy az emberi fogyasztásra szánt vizet mindig a hidegvíz vezetékből vételezzük. A használati melegvíz rendszert érdemes legionella-baktérium kockázat szempontjából felülvizsgálni. (W03 Basic Water Management)

  1. FOGYASSZON ELEGENDŐ VIZET

Életkortól, nemtől és terhességi állapottól függően a vízbevitelre vonatkozó irányelvek – beleértve az élelmiszerekben lévő vizet és a közvetlen fogyasztást is – 2 és 3,7 liter közötti napi vízfogyasztást javasolnak felnőttek számára. Az épület felhasználóinak vízfogyasztását elősegíthetjük azzal, ha az ivóvíztesztek eredményéről tájékoztatást adunk, a vízvételi helyek kulacstöltésre alkalmasak és maximum 30 méterenként ivóvízvételi helyet biztosítunk az épületben. (W06 Drinking Water Promotion)

A WELL Víz témakör stratégiáiról Tudástárunkban olvashat bővebben és ugyanott megtekinthető a témában készült HuGBC WELL Kanapé webinárium is.

Forrás:

  1. https://efop180.nnk.gov.hu/tajekoztatok-kornyezeteu/tajekoztatok-kornyezeteu-tajekoztatok.html
  2. MÓDSZERTAN AZ ÉPÜLETEKEN BELÜLI IVÓVÍZHÁLÓZAT ÓLOMFORRÁSAINAK FELDERÍTÉSÉRE, KOCKÁZATFELMÉRÉSÉRE 2. verzió Készítette az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” című projekt „C” KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGY / C.I. munkacsoportja.
 
 
Tudjon meg többet a vízminőség ellenőrzéséről és az épület ivóvízhálózatába építhető anyagokról az április 12-i WELL Performance Rating előadásunkon.

További cikkek