WELL hírek 2022

A 2022-es év 12 legérdekesebb WELL cikke a wellstandard.hu oldalon

Izgalmas évet zárt a WELL Magyarországon. Összegyűjtöttük az év legérdekesebb cikkeit, melyek bemutatják az idei évben WELL Core minősítést elért három budapesti épületet és a WELL 10 témaköréhez csatlakozó magyar megoldásokat.

Hírt adtunk az első tematikus félévünk tanulságairól és olyan WELL témakörökről, mint például az egészséges táplálkozás, ivóvíz és anyaghasználat. Mentális egészség témakörben arról írtunk, hogy miként lehet a munkahely a béke szigete. Hírt adtunk a WELL nemzetközi fejlődési irányairól is, mint a Health-Safety Rating, WELL Performance Rating és a WELL at Scale vállalati benchmarking.

1. Egy úttörő tanulmány szerint, a WELL minősítés növeli az épülethasználók elégedettségét, az érzékelt egészséget, jóllétet és termelékenységet

A tanulmány kimutatta, hogy a WELL tanúsítvánnyal rendelkező épületekben közel 30%-kal nőtt a használók elégedettsége, 26%-kal a felhasználók által érzékelt jóllét, 10%-kal a mentális egészség és 10 mediánponttal a termelékenység.

Itt olvashatók további részletek a tanulmányból.

2. Levegő félévünk tanulságai

A HuGBC WELL Munkacsoportja elhatározta, hogy minden félévben más témát helyez a középpontba. Első tematikus félévünk témája 2022 őszén a beltéri levegőminőség volt.

Ebben a bejegyzésbenösszegeztük a tapasztalatokat.

3. Magyarországon elsőként a Budapest ONE irodaházat ismerték el a legmagasabb minősítéssel a WELL nemzetközi szakértői

WELL Platina minősítést kapott az Őrmezőn, hazánk legnagyobb multimodális közlekedés csomópontjánál álló Budapest ONE már átadott első üteme. Az irodaház Magyarországon elsőként felelt meg az International Well Building Institute (IWBI) legszigorúbb elvárásainak, amit nemzetközi szakértők helyszíni vizsgálatai is igazoltak. A WELL Building Standard™ világszerte az emberek egészségét és közérzetét javító tereket értékeli és ismeri el. Az országban jelenleg mindössze öt komplexum rendelkezik az emberközpontú épületeknek járó WELL minősítéssel, ebből négy a Futureal fejlesztése.

Olvassa el a részleteket az első WELL Platinum épületről itt.

4. Az Advance Tower már hivatalosan is WELL minősítésű, emberközpontú irodaépület

A Váci úti irodafolyosón magasodó Advance Tower a legújabb irodaház, amely megszerezte a WELL minősítést. A nemzetközi WELL Building Standard™ világszerte az emberek egészségét és közérzetét javító tereket értékeli és ismeri el. Az International Well Building Institute (IWBI) döntésének köszönhetően a Magyarországon található összesen három, WELL tanúsítvánnyal rendelkező irodakomplexumból kettő a Futureal fejlesztése. Az Advance Tower 2020 óta az Erste Nyíltvégű Euro Ingatlan Befektetési Alap portfóliójának része.

Olvassa el cikkünket a harmadik magyar WELL minősített épületről itt.

5. WELL at Scale – gondolkozz az egészségről vállalati léptékben!

Már portfólió és vállalati léptékben is lehetőség van egy szervezet több telephelyét egy egyszerű mutatószámmal mérhetővé és összehasonlíthatóvá tenni, valamint ezáltal egyértelmű fejlesztési célértékeket meghatározni. Az új WELL at Scale vezérlőpulttal a teljes vállalat egészséget támogató megoldásai átláthatóvá és tervezhetővé válnak.

Részletek a WELL at Scale rendszerről itt.

6. Mi az a WELL Health and Safety Rating és miért marad örökre aktuális?

2020-ban debütált az első WELL Rating (kis minősítés) , amelyet a COVID-19 hívott életre. Neve WELL Health and Safety Rating (Röviden: HSR). A klímaelőrejelzések azt mutatják, hogy a járványokra fel kell készülnünk, mert egyre sűrűbben, egyre súlyosabb járványokkal kell szembenéznünk. Fontos, hogy nem csak a járványokra, hanem különböző vészhelyzetekre is fel kell készülnünk, legyen az akár természeti, ipari, egészségügyi vagy ember által okozott.  Ha egy vállalat, illetve a dolgozóinak munkakörnyezetet biztosító épület fel van készülve a váratlan helyzetekre, akkor sokkal jobban meg tud birkózni egy váratlan eseménnyel.

Olvassa el Ferenczi Edit cikkét a WELL Health-Safety Ratingről.

7. Hogyan egyél jól, s legyél jól a munkában is? 10 + 1 kérdés és válasz

Az Életmódváltás Éjszakáján Schmidt Judit dietetikus tartott izgalmas előadást, melyben olyan kérdések hangzottak el, amit a WELL Building Standard is kiemelten fontos témáknak tart a Táplálkozás témakörben, ami a WELL tíz témakörének egyike. A WELL egészséges épületminősítési rendszer az étkezéssel összefüggő tér kialakítására, étkezéssel kapcsolatos vállalati irányelvekre, az ételkínálatra és a fogyasztók informálására is tartalmaz ajánlásokat.

Olvassa el a nyílt levelet itt.

8. Ivóvíz utótisztító kisberendezések ólomeltávolítási hatékonyságáról

Az NNK vizsgálati eredményei alapján hazánkban is releváns probléma a csapvíz határérték feletti ólomkoncentrációja, elsősorban az 1945 előtt épült épületek esetén, ugyanis ezekben az épületekben még jelen lehetnek ólomcsövek az ivóvízhálózatban. Az ivóvízben megjelenő ólom kiküszöbölése szempontjából az ólomcsövek teljes körű felújítása jelenti a végleges megoldást, de ennek megvalósításáig az ivóvízzel bevitt ólommennyiség csökkentése érdekében különböző átmeneti megoldási lehetőségek jöhetnek szóba, például az ivóvíz utótisztító kisberendezések (POU) alkalmazása.

A biztonságos ólomeltávolításról itt olvashat.

9. Biztonságos anyaghasználat alacsony VOC kibocsátású termékekkel

A probléma: az illékony szerves vegyületek a természetes és mesterséges eredetű illékony anyagok széles csoportját ölelik fel, amelyek az orr-, szem- és torokirritációtól, fejfájástól és hányingertől a máj-, vese- és központi idegrendszer károsodásáig számos negatív egészségügyi hatást fejtenek ki. Ezenfelül néhány VOC ismerten vagy gyaníthatóan rákkeltő. Ezen vegyületek – a kültéri levegőben való előfordulásuk mellett – épületeken belül is jelen vannak újonnan beszerelt bútoroknak, szigetelésnek, padlóburkolatoknak, nedvesen felhordott termékeknek (például festék, ragasztó, tömítőanyag, bevonat) köszönhetően, melyek 1-2 éven belül fokozatosan károsítják a belső levegőt.

A megoldás: alacsony vagy zéró VOC-kibocsátással rendelkező termékek választása. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a gondos anyagválasztás felgyorsítja a VOC elgázosodását, azaz a belső levegő maximális javulását eredményezi, mellyel csökkenthetők a kötelező szellőztetések, speciális szellőzőrendszerek kiépítése.

A biztonságos anyaghasználatról Ress Tirza írt itt.

10. Munkahely, mint a béke szigete: belső biztonságérzetünk helyreállítása

Egy szervezet számára a belső biztonságérzet kialakítása annyira fontos, mint amennyire egy ház építésénél nem mindegy, hogyan rakjuk le az első sor téglát. Ha stabil alapokra építünk, az kihat a jövő minden egyes percére, de ha az alapozás ingatag, sosem fogjuk biztonságban érezni magunkat, bármennyire is igyekszünk ezek után.

Hogyan lehet a munkahely a béke szigete? Nézze meg itt.

11. Bemutatjuk a HuGBC WELL Comfort munkaállomást

A HuGBC WELL Munkacsoportja (1) szakértők bevonásával olyan egészséges asztal koncepciót alkotott, ami forradalmasíthatja az új és meglévő épületekben üzemelő irodák szellőzését és komfortját. Célunk egy olyan munkaállomás prototípus megalkotása volt, ami az irodában dolgozó ember komfortját úgy növeli, hogy közben az iroda kevesebb energiát használ a megfelelő szellőzés biztosításához.

Olvasson a WELL Munkaállomásról bővebben itt.

12. WELL-be vágó’ adás – Azaz, hogyan járul hozzá egy épület a jól-létünkhöz

A Kinnarps Open Office podcast sorozatában a WELL Standard érdekességeiről, magyarországi vonatkozásokról beszélgettünk Paukovics Gáborral Business &Service Development Managerrel. A HuGBC WELL Munkacsoport képviseletémben Kurucz Regina és Kovács Emese beszélgettek a vendéglátóval az igazoltan egészséges munkahelyekről, épületekről.

Nézze meg itt, hol lehet meghallgatni az adást.

2023-ban is folytatjuk honlapunkon a nemzetközi WELL hírek tolmácsolását és a magyar kihívások, megoldások és eredmények publikálását.

 

Kurucz Regina

WELL Munkacsoport vezető

További cikkek