A változás nem kell, hogy félelmet okozzon

A változásokból eredő helyzeteket sok szervezet csapatépítő programokkal próbálja kezelni. Valóban ez a megfelelő eszköz? Mi a titka, hogy a csapattagok megnyíljanak a változásra? 

 

Ami biztos, hogy a csapatépítő szó kapcsán a legtöbb kollégának van valamilyen elképzelése arról, hogy mi fog történni. Szakmai tapasztalatom alapján sok esetben a “céltalan, elcsépelt, erőltetett” jelzők jutnak eszébe a megkérdezetteknek. 

 

A jó hír az, hogy a “régi” csapatépítők helyére innovatív programok léptek, melyek fontos helyet töltenek be egy jól szervezett vállalati egészsgégprogramban.

 

Nézzünk meg egy konkrét példát: a vállalat üzleti stratégiája megkívánja, hogy változzon a home office és az irodában töltött napok száma, mely a kollégák számára hirtelen változást fog jelenteni. 

 

Mit lehet ilyenkor tenni? Hogyan lehet a csapatot a legjobban támogatni abban, hogy az elkerülhetetlen hirtelen változást jól fogadják?

 

Egyre nagyobb teret hódít az a csoportos élményprogram, melybe színészeket vonnak be a trénerek, akik különféle munkahelyi helyzeteket, kihívásokat, akár konfliktusokat is meg tudnak jeleníteni annak érdekében hogy az alattomosan meghúzódó feszültség felszínre jöjjön. Hiszen ekkor van lehetőség ezekkel a negatív érzésekkel tudatosan és hatékonyan dolgozni.

 

Azzal, hogy a színészek eljátsszák, megnevezik, konkréttá teszik a jelenségeket inspirálják a kollégákat a közös munkára. Egy olyan bizalmi légkör alakul ki, ahol a cél a megoldás, kompromisszumkeresés lesz. A résztvevőket a sokszor humoros jelenetek kimozdítják kialakuló ellenállásból vagy negatív spirálból. 

Egy olyan élményben lesz részük, ahol azt is megtapasztalják, hogy “egy hajóban eveznek” saját maguk és egymás mélyebb megismerésével kamatoztatni tudják erőforrásaikat. 

Nézzük meg konkrétan a home office szabályozása kapcsán hogyan hat pozitívan a színészek munkája a változás bevezetésére.

1. Hogyan gondolkozom és érzek a várható változás kapcsán

A résztvevők anonim módon a színészek „szájába” adhatják érzéseiket és gondolataikat, melyek által mindenki számára tiszta lesz, hogy a csoport jelenleg milyen meggyőződésekkel és ehhez kapcsolódó érzésekkel van jelen.

-„túl kevés” home office

-„túl sok” home office

-„rugalmas munkaállomás?”

-„magányos leszek?/ túl sokat leszek majd az irodában?”

2. Mi a valóság? Mi az, amire felkészülhetünk?

A megfogalmazott és felszínre hozott kételyek után beindulhat az a pozitív folyamat, mely során lehetséges forgatókönyvek, alternatívák jelennek meg, utat adva a pozitív problémamegoldás lehetőségének.

A színészek különféle karakterek és élethelyzetek megformálásával megadhatják olyan személyes miértekre is a válaszokat, mint például:

-hogyan tudok akár előnyt is kovácsolni az elkerülhetetlen változásból (hogyan tudok még több home office-ból is hatékonyan dolgozni?)

-mire van szükségem ahhoz, hogy a megváltozott helyzet ellenére egyensúlyban maradjak? (hogyan tudok még nyíltabban kommunikálni, visszajelezni, elismerni az online térben is?)

Mi a helyzet azonban akkor, amikor olyan mértékű a változás elleni ellenállás, hogy a kollégák nem szeretnének részt venni egy ilyen programban?

Számomra először meghökkentőnek tűnt, hogy mi lehet a zene szerepe egy csapat életében, de mióta megtapasztaltam, hogy a közös zenélés élménye milyen húrokat penget meg a kollégákban, ezt a típusú élményprogramot jó szívvel ajánlom.

Amikor a negatív érzelmek a tetőfokára hágnak, gondolati, kognitív szinten nem teljesítünk jól. A zene azonban összeköt. A közös zenélés alapja, hogy háttértudástól függetlenül mindenki kap egy hangszert. Alap feltevés, hogy mindenki tud „zenélni”, ezáltal oldódik a feszültség, mely az alapja lesz annak, hogy a csoport saját ritmusa is elkezdjen lüktetni. Önkéntelenül az összhang lesz a cél.

Szavak nélkül a zene nemcsak megnyugtat, összeköt, de reményt és perspektívát ad: hiszen, ha kapcsolódás van, senki nincs egyedül. 

Egymásra figyelve, támaszkodva a változások is sokkal könnyebben megugorhatóak.

 

Logemann-Molnár Zsófia

klinikai- és egészségpszichológus

vállalati wellbeing szakértő

Minder egészségprogram alapító

 

A WELL Munkacsoport megjegyzése: 

Tudj meg többet a WELL Building Standard TM egyéni és közösségi mentális egészséget támogató ajánlásairól itt:

 

M01 Mental Health Promotion

https://v2.wellcertified.com/en/wellv2/mind/feature/1

M04 Mental Health Education

https://v2.wellcertified.com/en/wellv2/mind/feature/4

M08 Restorative Programming

https://v2.wellcertified.com/en/wellv2/mind/feature/8

C01 Health and Well-Being Promotion

https://v2.wellcertified.com/en/wellv2/community/feature/1

 

További cikkek