Az egészségközpontú ingatlanpolitika soha nem volt ennyire sürgető

Az Egyesült Államok hat volt tisztifőorvosa és más népegészségügyi szakértők az International WELL Building Institute által szervezett nyílt levélben szólították fel a döntéshozókat, hogy ismerjék el, milyen hatást gyakorolhatnak az épületek az emberek egészségére és jóllétére.

A nyílt levél arra figyelmeztet, hogy az épített környezet és az egyén egészsége közötti kapcsolatot „nagyrészt ignorálták”, míg az olyan kérdéseket, mint a beltéri levegő minősége, „gyakran figyelmen kívül hagyják”.

Egészséges épület orvosi rendelvényre

„Az egészségközpontú ingatlanpolitika elengedhetetlen követelménye soha nem volt ennyire sürgető” – áll a levélben. „Az épületeket meg kell erősíteni az egészség érdekében.”

A levél egyik aláírója az Egyesült Államok 17. tisztifőorvosa, Dr. Richard Carmona, aki egy interjúban azt mondta, „példátlan”, hogy ennyi korábbi posztot betöltő személy találkozott egy ilyen kérdésben. „Jobban kell építkeznünk a jövőben” – mondta Dr. Carmona.

„Mind a közvélemény, mind a döntéshozók felvilágosítása rajtunk múlik, hogy az épületeknek egészségesnek kell lenniük.”

„Nem szabad csak azért építenünk valamit, mert a színe menőnek tűnik, vagy mert vannak bizonyos építészeti jellemzői. Hasonlóan fontosak az egyéb egészségügyi jellemzők, mint például a szellőzőrendszer vagy az épület egy részének lezárhatósága.”

A nyílt levél kiemeli, hogy milyen előnyökkel járhat az olyan problémák kezelése, mint a beteg épület szindróma. Olyan kutatásokra hivatkozik, amelyek azt mutatják, hogy az egyesült államokbeli irodák minimális szellőztetési arányának 8-ról 15 Liter/másodpercre növelése becslések szerint évi 38 milliárd dolláros gazdasági hasznot eredményezhet. (A HuGBC WELL Munkacsoport véleményét ezzel kapcsolatban lásd a cikk végén.)

A jó terek csökkentik a stresszt

Olyan kutatásokra is hivatkozik, amelyek szerint a beltéri környezet minőségének fejlesztései javíthatják a kognitív funkciókat, és személyenként évi 6500-7500 dolláros termelékenységi előnyökhöz juttathatják a vállalatokat munkavállalónként.

„Nagyon pozitívan kell megemlíteni az épített környezetet és a boldogabb terek létrehozását, amelyek csökkentik a stresszt egy olyan időszakban, amikor a mentális egészségügyi problémák tombolnak” – tette hozzá Dr. Carmona.

„Érdekes módon sok ilyen ötlet nem újdonság. A görögök és a rómaiak évezredekkel ezelőtt írtak arról, hogy a víz és a kint tartózkodás terápiás hatású.”

A levelet további korábbi általános sebészek is aláírták: Dr. David Satcher (az USA 16. tisztifőorvosa), Dr. Joycelyn Edlers (15.) és Dr. Antonia Novello (14.). A levelet Dr. Kenneth Moritsugu és Dr. Boris D. Lushniak korábbi megbízott tisztifőorvos is aláírta.

A következő évtizedben a szövetségi, állami és helyi önkormányzatok várhatóan több száz milliárd dollárt fektetnek be az ország épületeibe. Ez magában foglalhatja a megfizethető lakások, szövetségi épületek és iskolák finanszírozását.

Az International WELL Building Institute elnöke és vezérigazgatója, Rachel Hodgdon egy interjúban azt mondta, hogy a közvélemény ébersége azzal kapcsolatban, hogy ahol dolgozunk, milyen hatással van egészségünkre és jóllétünkre, „soha nem volt tudatosabb”.

Mindenki profitálhat az egészségesebb épületekből

„A közegészségügyi közösségekben általánosan elfogadott igazság, hogy fizikai és társadalmi környezetünk nagyobb hatással lehet egészségünkre és jóllétünkre, mint a genetikai adottságaink vagy az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésünk” – mondta Hodgdon. De hozzátette, habár a tudatosság nőtt, az nem feltétlenül jelent meg az iskolák és a munkahelyek fejlesztését célzó politikákban és befektetésekben.

„Ez a cselekvésre való felhívás valójában azt jelenti, hogy vannak megoldások” – tette hozzá. „És ezek a megoldások praktikusak és megfizethetőek.” Hodgdon azt mondta, hogy az egészségesebb építési stratégiák javíthatják a kognitív funkciókat, a munkatársak megtartását és kevesebb munkahelyi balesethez vezethetnek. Ezenkívül a természetes napfényhez való hozzáférés javíthatja az emberek alvási ciklusait, ami javíthatja a termelékenységet.

„Igazából mindegy, hogy melyik szektorról beszélünk, vagy milyen térben dolgoznak az emberek,” – tette hozzá Hodgdon. „Mindenki profitálhat az egészségesebb építési stratégiákból.”

A levél másik aláírója az Amerikai Tüdőgyógyász Szövetség elnöke és vezérigazgatója, Harold Wimmer. Wimmer nyilatkozata szerint sokan idejük nagy részét épületekben töltik, ahol egyes szennyező anyagok szintje gyakran kétszer-ötször magasabb, mint a kültéri koncentráció.

„A rossz beltéri levegő minősége bárkit érinthet, de a gyermekek, az idősebb felnőttek és a tüdőbetegségben szenvedők nagyobb veszélynek vannak kitéve és különleges védelmet igényelnek” – tette hozzá. „Bízunk benne, hogy a politikai döntéshozókkal együtt dolgozhatunk az Amerikában élők egészségének javításán.”

A HuGBC WELL Munkacsoport véleménye

Itt megjegyeznénk, hogy a HuGBC WELL Munkacsoportja egyetért azzal, hogy az épített környezet minősége meghatározó szerepet tölt be az emberek egészségében. Jól megválasztott tervezési, építési és üzemeltetési stratégiákkal az épület sokat tehet a felhasználók, munkavállalók és látogatók egészségéért. A beltéri környezet szellőztetésével kapcsolatban viszont nem a szellőztetés intenzitásának ésszerűtlen növelésében látjuk a megoldást, hanem olyan új szellőztetési koncepciót javasolunk, ami jelenlétérzékeléssel és a beltéri levegőminőség folyamatos monitorozásával oda és olyan mennyiségben juttat friss levegőt, ahol az emberek valóban tartózkodnak és az szükséges. Ilyen módon energiahatékony, egészséges és biztonságos beltéri levegőminőség biztosítható.

A cikk eredetiben itt olvasható:

A nyílt levél itt található:

https://resources.wellcertified.com/tools/open-letter-buildings-as-a-prescription-for-health/

További cikkek