Levegő félév

LEVEGŐ félévünk tanulságai

A HuGBC WELL Munkacsoportja elhatározta, hogy minden félévben más témát helyez a középpontba. Első tematikus félévünk témája a beltéri levegőminőség volt. Összegeztük a tapasztalatokat.

A01 Levegőminőség – az első kredit

A WELL Building Standard első és legfontosabb témája a v1 és v2 verzióban is a beltéri levegő minősége. Időnk 90%-át jellemzően beltéri környezetben töltjük és az extrém időjárási körülmények szaporodásával és a szokások változásával, a digitalizáció terjedésével ez az arány tovább nőhet.

A WELL ezért igyekszik a levegőt szennyező forrásokat azonosítani és hatásukat csökkenteni. Ilyen beltéri levegőszennyezők lehetnek a nyílt égéssel működő berendezések, gyertyák, fénymásolóberendezések, takarítószerek, festékek, lakkok és bútorokban található ragasztóanyagok. (1) A közegészségügyi aggályokon túl a rossz levegőminőség felel a szellemi termelékenységcsökkenés 45%-áért. (2)

A WELL minősítés megszerzéséhez akkreditált laboratórium (un. WELL Performance Testing Organization) méréseket végez a beltérben és az épület csak akkor kaphat WELL Certification minősítést, ha a légszennyezők mért értéke határérték alatti.

Az alábbi levegőszennyezők mérése kötelező:

  • PM10 szálló por
  • PM2,5 szálló por
  • TVOC vagy benzol+formaldehid+toluol
  • szén-monoxid
  • ózon
  • radon


A szén-dioxid szint mérése nem kötelező, hanem az optimalizációk között található.
(A06 Enhanced Ventilation Design)

A friss levegő forrása a kültéri levegő

A magyarországi WELL épületekben történő mérések során az egyik legnagyobb kihívást a forgalmas utakról nyíló bejáratok esetében a kültéri levegő magas porszennyezettsége jelenti. Ez azért probléma, mert ezt esetenként a központi levegőszűrés vagy az előcsarnokba vagy szélfogóba tervezett túlnyomás sem tudja ellensúlyozni.

PM 2,5 értékek

Ábra: A PM2,5 koncentráció értékei a Honvéd kültéri mérőállomáson 2022. 09. 01. és 10. 24. között.

 

A porszennyezés problematikáját Lukács András A részecskeszennyezés veszélyei című vendégcikkében jártuk körül. Ebből a cikkből például megtudhatjuk, hogy míg a PM10 (10 000 nanométernél kisebb átmérőjű) és a PM2.5 (2500 nanométernél kisebb átmérőjű) részecskék csak a hörgőkig vagy hörgőcskékig hatolnak a tüdőben, az ultrafinom részecskék eljuthatnak egészen a tüdőhólyagocskákig.

Munkaállomás személyre szabott szellőzéssel

A munkacsoport elhatározta, hogy a WELL megoldásait és előnyeit szeretné kézzel foghatóan is bemutatni. Ezért 2022-ben összeállítottunk egy olyan munkaállomás prototípust, ami a WELL 6 megoldását mutatja be élőben és ezek közül a legfontosabb a személyre szabható szellőzés. A koncepció lényege az, hogy a munkaállomás frisslevegő befúvókkal van ellátva, így a felhasználóhoz olyan levegőt tudunk eljuttatni a frisslevegő légcsatorna hálózatból, ami teljesen friss, fiatal, nem fertőződött más ember tüdején keresztül. Ezen kívül ez a megoldás alkalmas arra is, hogy jelenlétérzékelővel kiegészítve csak akkor juttasson be extra friss levegőt a térbe, ha azt a jelenlévő emberek száma indokolttá teszi.

WELL Comfort munkaállomás bemutató

Fotó: A WELL Comfort munkaállomás a Zöld Építés Hetén a Bánáti+Hartvig Építész irodában

A pontos kialakításról a Magyar Épületgépészet szaklapban és ebben a két cikkben számoltunk be:

Bemutatjuk a WELL Comfort munkaállomást

Részletes ismertető a WELL Comfort munkaállomás személyre szabott szellőzéséről

A szellőzés fókuszában az ember

A REHVA (Európai Épületgépész Egyesületek Szövetsége) Journal 2022. áprilisában publikált cikke a személyre szabott szellőzés formáit és előnyeit mutatja be. A REHVA Journal letölthető cikkében szó esik arról, hogy a jelenleg elterjedt higításos / keveredéses légvezetési rendszerek a beltéri használt levegőt higítják és céljuk, hogy a térben egységes hőmérsékletet, relatív páratartalmat és folyamatos keveredést biztosítsanak. Azonban ez a módszer nem hatékony. A tiszta levegő a felhasználási zónától távol, jellemzően a mennyezeten kerül bevezetésre és a bevezetett friss levegő keveredik a helyiség használt levegőjével. A befújt levegő felmelegszik és szennyeződik, potenciálisan fertőzött emberek tüdejéből kiáramló levegővel keveredik, mielőtt a felhasználóhoz érne. Keveredéses szellőzés esetén tehát a nem tartózkodási zónában szennyeződik a befújt levegő és szennyezőanyagokat szállít a tartózkodási zónába. Ezáltal a felhasználó számára biztosított beltéri levegőminőség romlik. Előnyös lesz tehát a jövőben személyre szabható megoldásokban gondolkodni.

Nógrádi Péter (HANOPLAN) épületgépész tervező szerint a WELL Comfort munkaállomás és a személyre szabható szellőzés koncepciója számos további lehetőséget tartogat mind az új, mind a korszerűsítésre váró irodaépületekben. Ez jelenthet megoldást az energiatudatosság felé.

Természetesen, mint minden újítás ez a megoldás is a jogalkotók és a minősítő szakemberek bevonását igényli annak érdekében, hogy teret nyerjen és alkalmazásával csökkenteni tudjuk épületeink energiaéhségét.

A REHVA cikkéről itt írtunk.

Nógrádi Péter vendégcikke itt olvasható.

Holisztikus megoldás

Természetesen a levegőminőség sem értékelhető önmagában, hanem számos tényezővel együtt kell vizsgálnunk. A WELL Comfort munkaállomásnál például a páratartalmat és a felhasználó légzéstechnikáját is vizsgáltuk.

A koncepció fontos része volt a levegő helyi tisztítása, párásítása és az élő növények látványa, amit együttesen a NAAVA növényfallal kombinált levegőtisztító berendezés biztosított. A több méretben és teljesítménnyel kapható moduláris felépítésű berendezés allergén-, tőzeg- és virágföldmentes, így használata biztonságos. A berendezés esetén azt is vizsgálták, hogy használata ne jelentsen legionella fertőzés kockázatot. Egyedileg összeválogatható növényeivel a biofília, megjelenésével a letisztult skandináv dizájn, és tudásával okos épületek igényeit is kielégíti.

A friss levegő hasznosulásánál az is fontos, hogy a munkavállaló tudjon helyesen lélegezni, azaz pl. a stressz, szorongás ne írja felül a helyes légzést felületes légzéssel. A munkaállomáson a MINDER csapata biztosított egy QR kódot, amit betöltve helyes légzéstechnikákat, mindfulness gyakorlatot érhettünk el.

Bemutató a Bánáti és Hartvig Építész Irodában

Foto: A WELL Comfort munkaállomás első bemutatóján

A NAAVA három az egyben megoldását a Megoldás a jó beltéri levegőért: Levegőtisztítás, párásítás és növényfal egyben című bejegyzésünkben mutattuk be.

A MINDER a belső biztonságérzet helyreállításáról írt bejegyzéssel is támogatta a magyarországi WELL közösséget.

Foto: A WELL Comfort munkaállomást a BudapestONE WELL irodaházban is bemutattuk

Köszönjük, hogy a WELL munkaállomás bemutatásához eddig helyszínt biztosítottak:

 

 

A WELL Comfort munkaállomás együttműködésben részt vettek:

  • Ahrend Hungary, Medvedovszky Gergely, Szepesi Norbert
  • Comfort Consulting, Dr. Magyar Zoltán
  • Hanoplan Kft, Nógrádi Péter
  • HuGBC, Fodor Zsuzsa
  • Minder, Logemann-Molnár Zsófia, Geszvein Erika
  • Naava, Árkosi-Barabás Bence
  • Rewell Consulting, Kurucz Regina

Szakértői egyeztetések

A Levegő félévünk során számos szakértővel is egyeztettünk. A Wessling laboratóriumot a helyszíni mérések tapasztalatiról kérdeztük. Dr. Magyar Zoltán a beltéri környezet minősége (IEQ – Indoor Environmental Quality) témában tartott átfogó előadást a munkacsoportnak, melyben átismételtük a hőkomfort egyenletekkel számítható hőkomfort alapjait és megtudtuk, hogy a levegőnek van kora, ami azt mutatja, hogy a helyiségbe korábban frissen, fiatalként érkező levegő idővel hány ember tüdejét járta meg, azaz mennyire használódott el, mire a felhasználóhoz ért. Korszerű levegőszűrés témában is kerestük az újdonságokat és ezt folytatjuk a következő félévben is.

Tapasztalatainkat a szeptemberi BCOOL Vállalati well-being és a novemberi HFMS konferencián is megosztottuk.

Tanulságok

A LEVEGŐ félév eseményei alapján az alábbiakat javasoljuk:

  1. vizsgáld felül az általad üzemeltetett vagy használt terekben a légtechnikai rendszereket, végezz méréseket
  2. juttass friss levegőt a felhasználókhoz, lehetőleg a belégzési zónájukban
  3. értékeld a külső levegő kockázatait és használj annak megfelelő levegőszűrőt, minimum F8 szűrőt
  4. használj helyi levegőtisztítót, ha szükséges
  5. fokozd a helyi szabályozás lehetőségét
  6. végezz helyszíni levegőminőség méréseket minimum évente, de ha lehet inkább folyamatosan
  7. tájékoztasd a felhasználókat az eredményekről

Üzemeltetés és monitoring

A WELL szemléletmód lényege, hogy az épületeket nem csak jól kell megépíteni (pl. megfelelő szellőzés és levegőtisztítás kiépítésével), hanem jól is kell üzemeltetni (pl. levegőszűrők finomsága, minősége és rendszeres cseréje, rendszeres mérések) és jól is kell használni (pl. szennyező magatartásformák kerülése, felhasználói igények szerinti vezérlés).

A WELL épületekben kötelező az éves levegőminőség mérés vagy a folyamatos levegőminőség monitoring szenzorokkal. De ez a téma már átvezet minket a következő félévünk tematikájába, amiről hamarosan bővebben is írunk.

Az egészséges üzemeltetés témájában Workshopot tartottunk a Zöld Építés Hetén Magyarország első WELL minősített irodaházában.

Szerző: Kurucz Regina

Forrás:

  • https://v2.wellcertified.com/en/wellv2/air
  • Jacobs DE, Kelly T, Sobolewski J. Linking public health, housing, and indoor environmental policy: Successes and challenges at local and federal agencies in the United States. Environ Health Perspect. 2007;115(6):976-982. doi:10.1289/ehp.8990

További cikkek