WELL eredmények 2021-ben

WELL 2021 Magyarország: két WELL Gold épület és három Health-Safety Rated iroda

2021-ben az egészséges épületek, a tartós fizikai és mentális egészség a figyelem középpontjába kerültek. Kitartó felkészülés, alapos tervezés és gondos kivitelezés után Magyarországon is WELL minősítést szerzett két irodaépület.
AZ ELSŐ
Magyarország első WELL minősített épülete a budapesti Corvin Technology Park lett a Futureal fejlesztésében. A Corvin Sétány keleti tömbjében elhelyezkedő újgenerációs irodaépület nem csupán a tervezéskor kapta meg elsőként az előminősítést, de a fejlesztést követően a leghamarabb felelt meg hivatalosan is a WELL Standard előírásainak és helyszíni méréseinek.
 
A MÁSIK ELSŐ
A Váci úti irodafolyosó első WELL minősített épülete a Nordic Light Trio irodaház lett a Skanska fejlesztésében. Az épületben rendkívül hatékony szellőztető és légszűrő rendszer működik mikrobák és penész elleni védelemmel, a vízminőséget is folyamatosan ellenőrzik és felügyelik. Az irodákat úgy tervezték, hogy egész évben kellemes hőmérsékletet biztosítsanak, és nyugodt, zajmentes környezetet teremtsenek a munkavégzéshez. A káprázásmentes világítótesteknek köszönhetően a munkaterekben kiváló fényviszonyokat alakítottak ki. A Skanska arra is ügyelt, hogy az építkezés során gondosan válogatott, minőségi anyagokat használjon.
 
„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Nordic Light Trio az első WELL minősítésű épületek között van Magyarországon. A WELL-szabványok iránytűt adtak az iparágnak az emberközpontú irodák építéséhez. Amikor az emberek látják a WELL tanúsítás jelzését az épület bejáratánál, biztosak lehetnek abban, hogy a hely, ahova belépnek, az egészségüket és jóllétüket helyezi előtérbe. A jövőben is az épületeket használók érdekeit tartjuk szem előtt és projektjeinkben továbbra is a legmagasabb szintű szabványok betartására törekszünk” – mondta Ábrahám András, a Skanska magyarországi kereskedelmi fejlesztési üzletágának projekt igazgatója.
 
A WELL SZÁMOKBAN 2021-ben MAGYARORSZÁGON
  • 10 főre emelkedett a magyar WELL AP szakemberek száma
  • 2 WELL Gold irodaépület
  • 3 WELL Health-Safety Rated iroda
  • további 8 projekt WELL Precertification előminősítéssel
  • fentieken kívül 17 regisztrált projekt
 
MEGJELENTEK AZ ELSŐ HEALTH-SAFETY RATED IRODÁK IS
2021-ben WELL Health-Safety Rated minősített irodákkal is gazdagodott a hazai ingatlanállomány. Magyarországon a Morgan Stanley három irodája szerezte meg elsőként az épületek biztonságos újranyitását és üzemeltetését jelző minősítést. A minősített irodák a Millennium 1, Millennium 3 és a City Gate irodaházban találhatók. A világ egyik legnagyobb befektetési bankjának Franciaországban és Németországban is vannak WELL HSR minősített irodái.
A WELL Health-Safety Rated minősítés az épületek biztonságos újranyitását és üzemeltetését értékeli öt kategória alapján, például a higiénia és a vészhelyzetekre való felkészülés területén. A minősített épületek a bejáratok közelében WELL Health-Safety emblémát helyezhetnek el, aminek segítségével az épületbe érkezők gyorsan tájékozódhatnak arról, hogy az épületbe biztonságos belépni.
 
NÖVEKEDÉS AZ EMEA RÉGIÓBAN
Az EMEA régióban (Európa, Közel-Kelet és Afrika) jelenleg 3000 WELL-projekt valósul meg, amelyek 42 országban 26 millió négyzetmétert tesznek ki. Csak 2021-ben a régióban 880 projektben 10 millió négyzetméternyi terület kapcsolódott be a  WELL programba a WELL Health-Safety Rating, a WELL Certification minősítés és a WELL Portfolio révén. Az idei évben különösen a WELL Health-Safety Rating nyújtott elérhető és időszerű szakmai támogatási keretrendszert a világjárvánnyal szemben, miközben segített a WELL előnyeinek széleskörű terjedésében.
 
EGYÜTT A MAGYAR WELL ÉPÜLETEKÉRT
A HuGBC WELL Munkacsoport ebben az évben Wellbeing és reziliencia az épített környezetben címmel workshopot tartott az Építészek Házában, a tagok három egyetemen tartottak órákat a WELL minősítésről, részt vettünk az Urban Update barnamezős városfejlesztési konferencián a WELL Community jó gyakorlataival és több publikációt tettünk közzé építészeti és épületgépészeti szakmai lapokban. A Munkacsoport 2022-ben is számos hírrel, programmal, oktatással és workshoppal segíti az egészséges épületek hazai megvalósulását.
 
Szerző: Kurucz Regina

További cikkek