Erősítsd ESG Stratégiád a WELL Standarddal

Manapság már szinte nincs olyan nagyvállalat, ahol ne lenne fókuszban az ESG értékelés. Az ESG rövidítés az Environment, azaz környezeti fenntarthatóság, Social, azaz társadalmi vagy munkavállalói felelősségvállalás és Governance, azaz vállalatirányítási, menedzsment szempontok szerinti értékelés mozaikszava. Az ESG célja a vállalatok mindennapi tevékenységében rejlő nem pénzügyi kockázatok és lehetőségek nyomon követése, kimutatása.

Miért fontos az ESG? Ma már nemcsak a befektetők és a társaság termékeit vásárlók számára kiemelt döntési szempont, hogy milyen ESG értékeléssel rendelkezik az adott vállalat. Tehát mennyire figyel oda a társaság a környezeti szempontokra, a saját munkatársai esetében megtesz-e mindent az egészségük védelmében és a cég vezetése megfelelően működik-e. A befektetők és a hitelező szervezetek megítélése függ az ESG értékelés alapú besorolástól, amely döntő lehet abból a szempontból sikeres-e egy társaság kötvénykibocsátása, illetve kedvező kamatozású hitelekhez juthat-e a cég céljai megvalósításához. A vállalatok szempontjából is kiemelt jelentőségűvé lépett elő a környezeti fenntarthatóság mellett a sokszor a sikeres működésükhöz szükséges elsődleges vagyonuk, a munkatársaik jólléte és velük kapcsolatos felelős, támogató hozzáállás.

Ez egyszerű, tehát minél jobb ESG értékelést kap egy társaság, annál fenntarthatóbb környezeti és szociális szempontok alapján is. Ez nem egészen igaz. A probléma jelenleg az értékelés nem egységes módszertanával van. Bár a befektetők joggal várnák el, hogy átlátható és egységes minősítési rendszer értékelje a társaságok működését és teljesítményét az „Environmental”, „Governance” és „Social” területeken, ez jelenleg még nincs így. Egyrészt nem mindegy, mivel foglalkozik az adott társaság. Esetünkben ingatlanok fejlesztéséről, ingatlan bérlőként történő hasznosításáról beszélünk, így azt feltételezhetjük, hogy elegendő a környezeti fenntarthatóság vizsgálata. Elég, ha fenntartható ingatlanokat épít vagy bérel az adott társaság. Azonban a társaság munkatársainak egészségére, jóllétére, munkakörnyezetére történő odafigyelés ugyanúgy fontos értékelési szempont, a társaság hatékony működését befolyásoló tényező.

Több értékelési módszertant is alkalmaznak az ESG minősítést végző tanácsadók, illetve sokféle meglévő minősítés (zöld épület minősítések, szabványokon alapuló irányítási rendszerek, stb) megszerzése jelenthet kedvezőbb ESG besorolást, viszont egységes, összehasonlítható és mérhető teljesítmény értékelés még nem született.

Ellentétben az energiafogyasztás és kibocsátás adatokkal, a munkatársak jóllétével, egészséges munkakörülményeivel kapcsolatos intézkedések nehezen mérhetőek, annak a társaság termelékenységére vetített haszna benchmark adatokkal, gazdasági összefüggésekkel még nem egyszerűen kimutatható. Világos mérőszámokra van szükség, amelyek holisztikus és integrált módon mérik az egészséget és a jóllétet, hozzájárulnak a „Social” szempontok átlátható értékeléséhez.

A WELL Standard illetve a WELL Health Safety Rating támogatást ad ebben. A minősítési szintektől függően vezetnek be az érintett társaságok számos nemcsak a dolgozók fizikai környezetét egészségesebbé tevő intézkedést, megoldást, de a munkatársak közösségének építésére is hangsúlyt fektetnek. Az „S”, azaz Social értékelést ezzel hatékonyan támogatva, hosszútávon biztosítva a cégek legfőbb tőkéjének a munkatársaknak az elégedettségét, produktivitását.

Cikksorozatunkban a WELL Standard ESG értékeléshez adott támogatását részletesen is bemutatjuk!

Ajánljuk figyelmébe korábbi cikkünket, amelyben összefoglaltuk, hogyan járul hozzá a WELL Standard az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaihoz.

További cikkek