A WELL Building Standard™ legújabb fejlesztései

Ősszel ismét útjára indult az WELL Kanapé sorozatunk, ahol bemutatjuk a WELL Building Standard™ legújabb eszközeit, amelyet kifejezetten azért dolgoztak tovább, hogy a járványhelyzetre és a járvány helyzet utáni irodai biztonságra és jóllétre adjon biztonságos és mindenki számára megnyugtató megoldásokat.

A szeptember eleji őszi első WELL Kanapé webináriumon Joseph Marfi kalauzolt el bennünket a WELL Health & Safety minősítés rejtelmeibe.

Akik már tavasszal velünk tartottak, értesültek róla, hogy az International WELL Building Institute (IWBI) leállította a WELL Building Standard™ második verziójának publikációját. Teljes erővel a vírusra koncentráltak, hogy hogyan lehet az épületeket úgy átalakítani, hogy azek segítsék a dolgozókat és az épülethasználókat, hogy ne kapjanak fertőzést. Több száz specialistával együttműködést hoztak létre annak érdekében, hogy egy új minősítési rendszert alakítsanak ki, amely erősíti az épületek szerepvállalását a járványvédelemben; ez lett a WELL Health & Safety Rating. Az épített környezetben alkalmazott megoldások felülvizsgálata azért fontos, mert a fertőzések túlnyomó része a belterekben történik.

 

Mi az irodák szerepe és miért olyan fontosak az életünkben? Milyen lesz a jövő irodája?

Mivel az emberek alapvetően társas lények, ezért az első és legfontosabb dolog az, hogy a személyes kapcsolatokat és találkozásokat a jövőben is biztosítani tudjuk és ebben az irodáknak hatalmas szerepe van. Nem elhanyagolható az egyéni és vállalati identitás fenntartása, mert ez biztonságos és megfelelő hátteret ad a produktív munkavégzéshez.

Rengeteg helyen kezdték meg a gondolkodást arról, hogy hogyan tudják az irodákat biztonságosan visszanyitni.

Egy érdekes koncepciót dolgozott ki például az Integral Group, akik lefedték a meglévő irodák teljes alapterületét és úgy számoltak, hogy 4,25 m2-es egészségügyi zónákat alakítottak ki. Ezáltal a korábbi 600 munkavállaló helyett 446 embernek tudnak helyet biztosítani, így 74%-os kihasználtságot érnek el.

Mik az eddigi tanulságok?

A munkahelyek és intézmények visszaállításához meg kell kérdőjelezni mindent, ami eddig normális volt. Az új normális az abnormális. Joseph Márfi szerint, most még jobban előérbe került, hogy az első és legfontosabb az emberek egészsége.

Az USÁ-ban a legnagyobb szakmai társulások és állami szervezetek is igyekeznek levonni az eddigi tanulságokat, pl az ASHRAE (a levegőmozgatással foglalkozó legnagyobb szakmai szervezet), a CDC (Center for Disease Control and Prevention) és a WHO egyetértenek, hogy a tulajdonosoknak és üzemeltetőknek fel kell mérni, hogy az épület , illetve, a klíma- és szellőzőberendezések az új helyzetben alkalmasak-e az új vírus csökkentésére, vagy van-e valami, amit meg kell változtatni az újranyitáshoz. A visszatéréshez a jelentős kockázatok kiküszöbölése az egyik legfontosabb szempont, amit az alábbiakkal tudunk segíteni:

  • kapcsolat a munkaerővel: nagyon fontos, hogy a vállalatvezetés szoros kapcsolatban legyen mindenkivel, aki a cégnél dolgozik. A mi ügyvezetőnk például minden pénteken beszédet tart arról, hogy mi történik, hogy áll a vállalat, hogyan mennek a feladok, mik azok, amik fontosak és megengedi azt, hogy bárki kérdést tegyen fel, bármivel kapcsolatban – említi Joseph. A lényeg, hogy legyen kapcsolat a munkaerővel, mert ez kritikus lehet, ha az emberek informáltak, akkor jobban tűrik az elszigeteltséget és a bizonytalanságot.
  • együttműködés az épület tulajdonosokkal és szomszédokkal: ez amiatt fontos, mert így tudunk információt kapni, hogy ki mit csinál, hogyan alakítják át a berendezéseket, milyen védekezési lépéseket tesznek, azzal kapcsolatban, hogy a kollégák egészségesek maradjanak a visszatérésnél.
  • műszaki értékelések – próba alkalmazások és tesztelés: addig, amíg új dolgok vannak folyamatos tesztelés kell, mert ilyen helyzet még nem volt és nincsenek tapasztalatok, így saját magunknak kell gyűjteni az adatokat. A műszaki értékeléseket mindenképpen figyelembe kell venni, illetve az ingatlanpiaci híreket is, mert nagyon gyors változások vannak. Átgondolt, szakmailag indokolt fejlesztések szükségesek egy-egy divatos megoldás helyett.

A wellness egyre inkább számit, talán jobban, mint eddig bármikor. Az épületek tervezésének meghatározó elemévé vált.

 

Milyen megoldásokat ajánl a WELL Health & Safety Rating?

A WELL Health&Safety Rating részben üzemeltetési, takarítási, karbantartási és vészhelyzeti protokollokat vizsgál, amik nem csak a koronavírus járvány, hanem egyéb vészhelyzet – például  szélsőséges időjárás, üzemzavar, terrorizmus – esetén is segítik az emberi élet, egészség védelmét és a biztonságos üzletmenetet.

A kiépített megoldások terén az épület funkciójától függően sok megoldás lehetséges. Hallottunk már fertőtlenítő kapukról, hőkapukról illetve egy úgynevezett “Fekete Test” rendszerről, amely pillanatok alatt megállapítja, ha valakinek magasabb a testhőmérséklete és egy riasztóberendezés segítségével azonnal a kollégák tudtára adja.

Joseph Márfi szerint a fertőtlenítő kapukat inkább kórházakban fogják használni, ott is főként a fertőző osztályok bejáratánál helyeznek majd el ilyeneket. A hőkapukat Amerikában már rengeteg iskolában is felszerelték és ezek a vírushelyzet fennállásáig sok irodaházban is ott maradnak, viszont a fekete test referencia rendszerek a vírushelyzet elmúltával is ott maradnak majd az épületek előcsarnokaiban.

 

WELL fejlesztési helyzetkép & a WELL Health & Safety Rating System

A legnagyobb fejlesztés az IWBI által a szakértői csapattal fejlesztett WELL Health & Safety Rating System, amelynek az alapkérdése az volt, hogy hogyan térhetünk vissza megnyugtató módon az irodákba?

A WELL Health & Safety Rating pecsét vizuális jelölése annak, hogy az épület átment egy átfogó, független átvizsgáláson és minősítették a következőkre:

  • az épület tiszta és fertőtlenített, naponta többször is bizonyos részeken, amit gyakran megfogunk, pl kilincsek, lift nyomógombok
  • oktatás történt a veszélyekről és megelőzésről
  • a legjobb egészségügyi alapfeltételek biztosítottak
  • a levegő- és vízminőség ellenőrzése ütemezett és szinte folyamatos
  • az egészségügyi és biztonsági intézkedésekről a dolgozók és látogatók egyaránt informálva vannak, bárki aki az épületbe látogat tudja, hogy mit tettek az egészsége érdekében

A WELL Health & Safety Rating egy olyan minősítés, aminek segítségével egy független, nemzetközi  felülvizsgáló testület, az IWBI ellenőrzi az épület tulajdonosok és üzemeltetők vírusvédelmi munkáját és irányelveit. Ezt képviseli a matrica az ajtón, ami mindenki számára egy vizuális jelzés a biztonságról.

 

Miért lesz a WELL standard az új irodák mércéje?

A WELL rendszer kizárólagos tárgya az ember, a dolgozó. Minden fejezete az egészségre, jobb erőnlétre, az immunrendszer támogatására és a kognitív kapacitás emelésére koncentrál.

A WELL témakörök hatékony megoldásokat kínálnak a mentális egészségünk megtartására, például a természetes biológiai óránknak megfelelő világítással, az egészséges alvás támogatásával és a helyi közösségek erősítésével. Különösen fontos tanulmányozni a „MIND” koncepciót.

A WELL v2 és az új WELL Health & Safety a HR szakembereknek és a vállalati vezetőknek előkészített, de rugalmas forgatókönyvet kínál, sokat meríthetnek belőle. Ez egy olyan forrásanyag, ami szinte nélkülözhetetlen.

Ma nagy szükség van a tudományosan megalapozott iránymutatásra! Nem a vicces megoldásokra, hanem amik valóban segíthetnek.

 

Összegzés

Fontos, hogy azonosítsuk a kockázatokat, vonjunk be szakértőket, dolgozzunk ki egy eljárásrendet az újranyitásra és tájékoztassuk az érintett feleket. Jó hír, hogy  a WELL Health & Safety Rating elérhető Magyarországon is.

További cikkek