WELL Building Standard

A WELL Standard az USA-ból származó nemzetközi minősítő rendszer, amely 2014-től került kifejlesztésre, és jónéhány éve már Magyarországon is elérhető. A WELL Standard ideális esetben kiegészíti a zöld épületminősítési rendszereket, hiszen a WELL kifejezetten az egészséges és élhetőbb belső terek kialakítására, illetve értékelésére helyezi a hangsúlyt.

Kifejlesztése során építészek, orvosok, dietetikusok, épületgépészek, energetikusok együttműködése valósult meg egy élő irodai laboratóriumi térben, ahol a kritériumrendszert kialakították az égészséges, produktív munkaterek kialakításához. Lényeges különbség a legtöbb minősítési rendszertől, hogy az ellenőrzés helyszíni méréseken és adatgyűjtésen alapul.

Fontos látni, hogy a WELL minősítés lényegesen hozzájárul az adott cég ESG céljainak teljesítéséhez (fókuszáltan leginkább az ”S” Social aspektusra), amelyet egy másik zöld minősítéssel (pl.: LEED) kiegészítve már igen sokat tettünk az ESG ”ES” részének teljesítéséért.

A WELL minősítési rendszer új verziója -WELL v2- tíz témakörben fogalmaz meg alapkövetelményeket és ajánlásokat a jobb beltéri környezet kialakítása érdekében, ezek:

  • levegőminőség,
  • víz,
  • táplálkozás,
  • fény,
  • mozgás,
  • hőkomfort,
  • akusztika,
  • anyaghasználat,
  • szellemi környezet
  • közösség.

 

A témakörökről részletesebben ITT olvashat.

WELL minősítés: Fókuszban az ember

Bár manapság Budapesten sem épül már új irodaépület valamilyen zöld minősítés nélkül, az azokban dolgozó emberek nem biztos, hogy érzékelik a különbséget. Egy zöld épület minősítés nagyon fontos, hiszen a felhasznált anyagok, az építés módja és az energiahatékony rendszerek mind hozzájárulnak a környezeti terhelés csökkentéséhez. Azonban hiába energiatakarékos vagy hatékony egy irodaház üzemeltetése, ez nincs közvetlen hatással a benne dolgozók egészségére, mindennapi munkakörülményeire.

Ráadásul még az üzemeltetés során is előfordulnak hibák számos épületben, esetleg érezheti úgy az irodát használó munkatárs, hogy túl hideg van nyáron, esetleg túl száraz a levegő vagy egyszerűen jólesne egy kicsit felállni és átmozgatni magát mondjuk egy futópaddal kombinált munkaállomásnál. Arról nem is beszélve, hogy a növények, a zöld tetőkert, esetleg egy céges konyhakert látványa még inkább segíti a munkahelyi jóllétünket, és ez a hatékony munkavégzést is támogatja.

Ezek a szempontok nem elsősorban energiahatékonyság vagy környezetvédelem oldalról merülnek fel, hanem abból indulnak ki, hogy mitől érezzük jól magunkat egy irodaházban, bevásárlóközpontban, étteremben vagy konferenciateremben.

A minősítés folyamatáról

A WELL minősítés online felületen keresztül zajlik és már nem csak kereskedelmi és irodaépületek egészséges belső tereinek a kialakítását és üzemeltetését méri, hanem bármely épületfunkcióhoz használható. Lehetőség van „Core” azaz az épület alapkialakításait értékelő minősítésre is. A minősítés folyamatát célszerű akkreditált WELL AP tanácsadónak támogatnia.

A minősítés első lépése a projekt regisztrációja. A tervezési fázisban lehetőség van előminősítés megszerzésére is, ami lehetővé teszi, hogy a projektet már korai fázisában az egészséget támogató épületként lehessen azonosítani. A projekt befejezésekor – a beküldött dokumentációk ellenőrzése után – helyszíni ellenőrzések, mérések és mintavételezések után kapja meg a projekt a végleges minősítést. Ez az elért pontszám alapján lehet Bronz, Ezüst, Arany vagy Platina fokozat.

Ebben a podcast adásban összefoglalva megtalálod a legfontosabb tudnivalókat a WELL Building Standardról.