WELL minősítés menete

A WELL Building Standard követelményeit érdemes már a projekt korai fázisában, a tervezési program kialakítása és a megrendelői igények megfogalmazása során figyelembe venni. A projekt az összes szükséges dokumentum benyújtása, ellenőrzése és az épület átadását követő helyszíni vizsgálat eredményei alapján szerezhet WELL Certification minősítést.

Már a koncepcionális tervezés szakaszában, az összes érdekelt fél bevonásával megszülethet a követendő stratégia, hogy az adott projekt hogyan fog tudni megfelelni az alapkövetelményeknek és milyen választható követelményeket teljesít a WELL minősítés megszerzéséhez. A tervezési szakasz lezárásakor egy előminősítés során ellenőrizni lehet az addigi folyamat eredményesség. A kivitelezés után az összes, minősítéshez szükséges alátámasztó dokumentumot fel kell tölteni az IWBI által biztosított online felületre és ekkor lehet az elbíráláshoz folyamodni. A GBCI WELL ellenőre 40-45 munkanap alatt elbírálja a dokumentációt.

Az épület átadása után sor kerülhet a minősítés legsarkalatosabb eseményére is, a helyszíni ellenérzésre. Az ellenőrző szervezet (GBCI) által akkreditált helyszíni ellenőr egy többnapos mérés keretében ellenőrzi, hogy az épület megfelel-e a levegőminőség, vízminőség, akusztika, hőkomfort és világítás témakörében meghatározott szigorú feltételeknek. A minták kiértékelése akkreditált laboratóriumban történik. Összegezve a benyújtott dokumentáció és a helyszíni vizsgálat eredményeit elkészül a WELL riport, aminek eredményeképpen az épület vagy elnyeri a minősítést, vagy lehetőség van 180 napon belül hibát javítani, illetve fellebbezni a döntés ellen.

A WELL minősítés megőrzéséhez évente adatokat kell biztosítani a megfelelő működésről és három évente meg kell újítani a minősítést.