WELL Building Standard

Honnan tudhatja, hogy egy épület valóban WELL minősítést szerzett?

WELL Kanapé webinárium sorozatunkban előre jeleztük, hogy a WELL Standard szerint épített épületek lesznek az új mérce. Mi sem igazolja ezt a tendenciát jobban, mint hogy egyre több ingatlanfejlesztés oldalán jelenik meg a WELL logó. De honnan lehet tudni, hogy az épület valóban WELL minősítést szerzett?

Egyre többféle épületminősítéssel találkozhatunk az irodaházak, bevásárlóközpontok és egyéb épületek weboldalán és bejáratánál. A WELL emblémáját csak az alábbi intézmények használhatják:

  • WELL Precertification minősítést szerzett épületek
  • WELL Core Precertification minősítést szerzett épületek
  • WELL Certification minősítést szerzett épületek
  • WELL Core minősítést szerzett épületek
  • WELL Health-Safety Rating minősítést szerzett épületek
  • WELL Performance Rating minősítést szerzett épületek.

 

A logót hivatalosan nem használhatják azok az épületek, amik WELL regisztrációval rendelkeznek, de még nem szereztek minősítést. A WELL emblémát azok az intézmények sem használhatják, amik csak szeretnének WELL minősítést szerezni, de még nem regisztráltak a programba.

A WELL Core minősítés azt jelenti, hogy az alapépület megfelel a WELL követelményeinek, de nem jelenti azt, hogy a bérleményi terület is minősített lenne. Ha az irodája WELL Core épületben lesz vagy van kialakítva, akkor a bérlemény WELL minősítése a bérlő feladata. Természetesen az alapépület WELL Core minősítése számos ponton segíti azt, hogy a bérlemény is WELL minősítést szerezhessen, például megfelelő bejárat kialakításával, frisslevegő ellátással, hőkomforttal vagy a vízvételi helyek megfelelő távolságon belüli kialakításával.

Azt, hogy egy iroda vagy egyéb intézmény megszerezte-e a minősítést kétféleképpen lehet ellenőrizni.

AZ IWBI HIVATALOS PROJEKTNYILVÁNTARTÁSA

A WELL Standard szerint regisztrált, előminősített és minősített épületek hivatalos adatbázisát az IWBI központ vezeti. A nyilvántartás nyilvánosan elérhető ezen az oldalon. Az adatbázis számos szempont szerint szűrhető. Magyar épületek esetén az országszűrőt kell használni.

A HUGBC MINŐSÍTETT MAGYAR ÉPÜLETEK ADATBÁZISA

Másik lehetőség arra, hogy a magyar projektek minősítési folyamatának állását ellenőrizzük a HuGBC Minősített Magyar Épületek Adatbázisa, ami negyedévente frissül. Ez az adatbázis itt érhető el.

VÉDJEGYHASZNÁLAT

A WELL logó az IWBI védjegye. A védjegyek kiemelkedő szerepet játszanak a marketingben és általában a piaci versenyben, mert lehetővé teszik a fogyasztó számára, hogy könnyen tájékozódhassanak a termék vagy szolgáltatás minőségéről. A WELL minősítés megszerzése szigorú dokumentáció ellenőrzéshez és WELL Core ill. WELL Certification minősítésnél hivatalos helyszíni mérésekhez van kötve. A hivatalos helyszíni mérések során ellenőrzik a létesítményben mérhető levegőminőséget, vízminőséget, hőkomfortot, megvilágítást és akusztikát. Az IWBI hivatalos eljárása biztosítja, hogy a WELL épületek átlagon felül szolgálják a felhasználók egészségét és biztonságát. A WELL védjegye hivatott ezt a kiemelkedő minőséget egyértelműen kommunikálni.

A magyar védjegytörvény a védjegyoltalomból eredő jogok és kötelezettségek körében kiemeli, hogy a védjegyoltalom alapján a védjegyjogosultnak kizárólagos joga van a védjegy használatára. E kizárólagos jogot csak a védjegyjogosult gyakorolhatja, illetve az, akinek a védegyjogosult használati engedélyt adott.  Különösen tilos jogosulatlanoknak a megjelölés használata a létesítményen, a létesítmény weboldalán, az üzleti levelezésben vagy a reklámozásban.

NEM PUBLIKUS PROJEKTEK

A projektek a minősítés megszerzése előtt dönthetnek úgy, hogy a projektet nem publikus, un. „private project” módban regisztrálják. Ez azt jelenti, hogy a hivatalos IWBI projektlistában nem jelenik meg a projekt neve, címe és alapterülete. Ebben az esetben a projekt marketing anyagaiban és egyéb módon nem lehet a projektre úgy hivatkozni, hogy az WELL minősítés megszerzésére regisztrált vagy WELL előminősítést szerzett. Ha mégis ez történik, akkor a minősítő szervezetnek jogában áll a projekt nem publikus jellegét feloldani. A projekt fejlesztője a minősítési folyamat során bármikor dönthet úgy, hogy a nem publikus mód helyett publikus módra vált és így a projekt neve, címe és mérete láthatóvá válik a hivatalos WELL projektlistában. Amikor a projekt végleges minősítést szerez, akkor automatikusan publikussá válik a WELL projektlistában. Az IWBI nyilvános és hivatalos nyilvántartása teszi lehetővé, hogy a minősített és nem minősített épületeket bárki meg tudja különböztetni.

EGÉSZSÉGES ÉPÜLETÜZEMELTETÉS

Fontos, hogy a megszerzett minősítést az épület 1 évig (Ratings) vagy 3 évig (Certifications) használhatja. Ezután a létesítményt újra kell minősíteni. Az újraminősítés során igazolni kell, hogy az épület üzemeltetése is a WELL Standard irányelvei szerint történik. Hamarosan erről is írunk és figyelje őszi programjainkat.

Javasoljuk, hogy mielőtt új bérleménybe költözik, ellenőrizze a helyszín minősítéseit hivatalos forrásból.


kép forrása: https://wellcertified.com

További cikkek