Health and safety rating

Mi az a WELL Health and Safety Rating és miért marad örökre aktuális?

Az IWBI és a Delos 2014-ben létrehozta a WELL minősítésként emlegetett WELL Building Standard Certificationt, amely egy átfogó, jólléttel kapcsolatos épületminősítés. Ebből az átfogó minősítésből fejlődtek ki a kisebb, tematikus minősítések, amelyeket Ratingeknek hívnak angolul. 2020-ban debütált az első, amelyet a COVID-19 hívott életre. Neve a WELL Health and Safety Rating (HSR), amely jelen cikk témája. 

A Ratingek követelményei jórészt megtalálhatók a WELL Building Standardben is, egyrészt annak a minősítésnek a követelményeiből lettek kiválogatva. A HSR Rating mellett 2022. áprilisában jelent meg a WELL Performance Rating, amely az épület azon teljesítményeit vizsgálja, amelyeket a helyszíni vizsgálatok (Performance Verification) során is szoktak; azaz többek között vízminőséget, levegőminőéget, akusztikai tulajdonságokat, termálkomfortot, világítást, illetve vizsgálni szükséges az épületfelhasználói visszajelzéseket is.  

Folyamatban van jelenleg egy harmadik Rating kidolgozása is, az Equity Ratingé, amely az esélyegyenlőségért, elfogadásért, sokszínűségért fog munkálkodni. 

WELL ratings

Miért hasznos a Health and Safety minősítés?

A klímaelőrejelzések azt mutatják, hogy a járványokra fel kell készülnünk, mert egyre sűrűbben, egyre súlyosabb járványokkal kell szembenéznünk. Fontos, hogy nem csak a járványokra, hanem különböző vészhelyzetekre is fel kell készülnünk, legyen az akár természeti, ipari, egészségügyi vagy ember által okozott.  

Ha egy vállalat, illetve a dolgozóinak munkakörnyezetet biztosító épület fel van készülve a váratlan helyzetekre, akkor sokkal jobban meg tud birkózni egy váratlan eseménnyel. 

A minősítésről általánosan

A WELL Health and Safety Rating nem igényel helyszíni vizsgálatot, de a beadáskor teljesítendőnek ígért követelményeket, egy év múlva, az újraminősítéskör különféle dokumentumokkal bizonyítani szükséges. A minősítés egyszintű (megfelelt / nem megfelelt), olcsóbb a minősítési díj, mint a Certification-nél, de a minősítési folyamat azonos.

Ez a minősítés főleg az üzemeltetési folyamatokra összpontosít, amelynek célja, hogy az épületet és az épülethasználókat minél rezíliensebbé (ellenállóbbá) tegyük.

A WELL Health-Safety Rating az alábbi stratégiákat tartalmazza:

  • A belső terek fertőtlenítése és tisztántartása
  • Vészhelyzetre való felkészülés
  • Alapvető egészségügyi szolgáltatások biztosítása
  • Levegő- és a vízminőség ellenőrzése
  • A biztonsági intézkedések kommunikálása

A fenti öt témakört egészíti ki az innovációs témakör. A hat témakörből összesen 27 kreditet lehet megszerezni, ebből 4 innovációs kredit. A minősítés megszerzéséhez legalább 15 pontot kell gyűjteni.

Első témakör_ Takarítási és fertőtlenítési protokollok

Az első témakör elsősorban takarítási, higiéniai protokollokra összpontosít. Kiemelt figyelmet kap a megfelelő kézhigiénia, emellett egy takarítási tervet kell kidolgozni, amely során elsősorban a megemelt számú takarítás a fontos, leltárt kell készíteni a gyakran érintett felületekről, amelyet még fokozottabban kell takarítani. Figyelmet kell fordítani a megfelelő takarítószerek kiválasztására, hiszen fontos, hogy olyan tisztítószerek legyenek használatban, amelyek nem károsítják sem a környezetet, sem az embereket. A személyek közötti távolságtartásra való figyelemfelhívás is kiemelt szerepet kap a témakörben.

Második témakör_ Vészhelyzetre való felkészülés

A második témakör egy újdonság a WELL v1-hez képest, azonban a v2-ben már megjelenik: ez a vészhelyzetre való felkészülés. A HSR során elsősorban a Covid-19 ellen kell fellépni, viszont lehetőség van kiterjeszteni a lehetséges vészhelyzetek körét, illetve van követelmény, amely kifejezetten kéri, hogy ipari, természeti, egészségügyi és emberi katasztrófákra is készüljünk föl.

Figyelmet kap az üzletmenet-folytonosság tervezése, illetve a hosszú időre leállított épületek újranyitása esetén a víz-, elektromos-, szellőző- és életbiztonsági rendszerek átvizsgálása. Biztostani szükséges az olyan életmentő eszközöket is, mint a defibrillátor, epipen injekció, elsősegélydoboz stb. Nagyon fontos, hogy ne csak az eszközök, hanem megfelelően képzett személyzet is rendelkezésre álljon, aki egy hirtelen jött vészhelyzet esetén megfelelően tud reagálni.

Harmadik témakör_ Egészségügyi szolgáltatások

A harmadik témakörrel szerencsénk van Magyarországon, mert a társadalombiztosítási rendszerünk több pontot is automatikusan teljesít: kedvezményes egészségügyi ellátás, betegszabadság, táppénz lehetősége. Biztosítani szükséges a mentális egészséghez való hozzáférést is, népszerűsíteni kell a vakcinákat, ugyanis az IWBI szerint az oltások beadásával lehet csökkenteni a kórházak túlterheltségét egy-egy járványos időszakban. Emellett a dohányzás tiltását kéri többek között a levegőbeszívási pontok, bejáratok, nyílászárók 7,5 m-es körzetében.

A HSR kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a hosszabb kihagyás után a fűtő-, szellőztető- és légkondicionáló rendszerek biztonságosan üzemeljenek, ugyanis penészképződés és részecskefelhalmozódás léphet fel, amelyek fokozzák a légúti betegség terjedését. A levegő- és vízminőség ellenőrzése, párosulva a tér szellőzésének és szűrésének javítását célzó működési stratégiákkal, kulcsfontosságú az ott tartózkodókat fenyegető kockázatok azonosításához és mérsékléséhez.

Negyedik témakör_ Levegő- és vízminőség mérése

A negyedik témakör elsősorban az épület gépészeti erőforrásait elemzi.

A meglévő szellőztető gépészeti rendszereket kell megvizsgálni: azok maximális teljesítményét, illetve azt, hogy a teljesítmény hogyan fokozható. Meg kell vizsgálni, hogy melyik a legnagyobb hatékonyságú szűrő, ami beépíthető, van-e UV-csírátlanító készülék vagy egyéb, szabadon álló légtisztító berendezés.

Legionella-menedzsment terv készítése is feladat, évenkénti felülvizsgálattal; illetve a v1 és v2 rendszerekből már ismert, hogy bizonyos levegő és víz paramétereket évente monitorozni kell.

Levegő mért paraméterei: PM2,5 és PM10; TVOC; Ózon; CO

Víz mért paraméterei: zavarosság; PH; szabad klór; összes coliform baktérium, ha a szabad klór nem detektálható

Az elvárás az ellenőrző mérésekre terjed ki, de nem írja elő bizonyos határértékek teljesítését.

Az épületszerkezeteket, gépészeti szerelvényeket vizsgálni kell, hogy van-e vizesedésre, penészesedésre utaló jel.

Ötödik témakör_ Tájékoztatási kötelezettségek

Az ötödik témakörben a WELL Building Standard-ből jól ismert tájékoztatási-, illetve a megfelelő élelmiszerbiztonságról szóló tanúsítási kötelezettség található.

Cél az épülethasználók rendszeres tájékoztatása az épületben elérhető egészségügyi erőforrásokról, programokról, szolgáltatásokról és a projekt által megszerzett pontok által a számukra elérhető lehetőségekről.

A helyszínen biztosított élelmiszereknek megfelelő élelmiszer-biztonsági követelményeknek kell megfelelni.

Hatodik témakör_Innovációs kreditek

A HSR rendszerben is elérhetőek az innovációs kreditek, összesen négy szerezhető meg. Ez lehet a már ismert módon beszámított innováció, mint újdonság; WELL AP (akkreditált szakértő) bevonása a projektbe; bizonyos v2 kreditek elszámolása; vagy más, IWBI által elfogadott egészségvédelemmel foglalkozó minősítés megléte.

Hazai példák

Magyarországon először egy bérlemény szerezte meg a Health and Safety Ratinget, 2021. 06. 21-én, a Millenium 1, Millenium 3 és a City Gate irodaházakban elhelyezkedő Morgen Stanley befektetési bank és pénzügyi szolgáltató. Ezt követte egy magán projekt múlt év decemberében, majd 2022.02.16-án a Futureal által fejlesztett Budapest ONE irodaház első üteme szerezte meg a minősítést. Utóbbi projekt minősítését magam is segítettem és a tapasztalatokról be is számoltam a szélesebb közönségnek (lásd alább).

Átjárhatóság a WELL minősítések között

Létezik átjárhatóság a minősítések között. A HSR és a v1 között egyirányú az átjárhatóság, azaz ha egy épület már megszerezte a WELL Building Standard Certification-t, akkor abból bizonyos pontokat át lehet hozni a Health and Safety Rating-be, viszont a HSR-ből nem lehet a WELL minősítéshez pontokat beszámítani. A v2-ben viszont már mind a két irányban átjárható a rendszer.  

Vannak olyan kreditek, amik a v2-ben előkövetelménynek minősülnek.

Összegzés

A WELL minősítések megszerzése minden vállalatnak hasznos lehet, ugyanis a tanulmányok azt mutatják, hogy manapság az átlagember idejének körülbelül 90%-át zárt térben tölti. Ezen túlmenően, egy vállalat kiadásainak átlagosan körülbelül 90%-a a humán tőkéből (alkalmazottakból) és a fizetésükből származik. A WELL Building Standard célja, hogy egy vállalat a humán tőkéjét (embereit) termelékenyebbé, boldogabbá és egészségesebbé tegye. 

Hiába van lecsengőben a Covid járvány, és hiába vannak kreditek, amelyeket a WELL v2-ben meg lehet szerezni, a Health and Safety Rating mindig aktuális marad, hiszen a járványok is állandóan velünk maradnak, illetve attól még, hogy a v2 tartalmaz bizonyos követelményeket a HSR-rel összhangban, egyáltalán nem biztos, hogy az adott épület vagy cég WELL stratégiájában szerepel, azaz a HSR Seal mindig is garancia lesz a biztonságosabb épületekre.

További információk

A HuGBC által havonta megrendezett Green Talk beszélgetés áprilisi alkalmával többek között a Health and Safety minősítésről is esett szó. A beszélgetés felvételét ezen a linken lehet megtekinteni, a WELL témakör a 39. percnél kezdődik.

 

Szerző:

Ferenczi Edit – Futureal, Fenntarthatósági referens

További cikkek