WELL minősítések rendszere

Milyen WELL minősítést szerezhet egy létesítmény?

Mivel az egészséges épülettervezést, üzemeltetést és használatot támogató WELL minősítések rendszere egyre bővül, ezért ebben a cikkben bemutatjuk a különböző WELL minősítéseket és azok fő jellemzőit. Ennek a bejegyzésnek az a célja, hogy megismerve a WELL minősítések palettáját később célirányosan gyűjthessen információt.

WELL Building StandardTM

Elsőként fontos tudni, hogy valamennyi WELL minősítés alapja a WELL Building Standard. A WELL Building Standard önmagában nem jelent minősítést, hanem a tudományos tények által alátámasztott követelmények és jó gyakorlatok tárháza. A WELL Building Standard folyamatosan megújul, jelenleg negyedévente frissül.

1. WELL CERTIFICATION

A WELL minősítések közül a legátfogóbb minősítés a WELL Certification. Ennek a minősítésnek a megszerzése gondos tervezést és kivitelezést, körültekintő üzemeltetést és tudatos épülethasználatot igényel. A minősítés megszerzéséhez részletes dokumentációt kell beadni és hiteles helyszíni méréseket kell teljesíteni. A minősítés megszerzéséhez a kötelező követelményeken felül minimum 40 optimalizációs pontot is teljesíteni szükséges. A helyszíni méréseket öt témakörben végzik: levegőminőség, vízminőség, megvilágítás, hőkomfort és akusztika.

A WELL v2 Certification témakörei:

 1. Levegő
 2. Víz
 3. Táplálkozás
 4. Fény
 5. Mozgás
 6. Hőkomfort
 7. Akusztika
 8. Anyaghasználat
 9. Mentális egészség
 10. Közösség

+1 Innovációk

A megszerzett pontok számától függően az épület Bronze, Silver, Gold vagy Platinum minősítést szerezhet. Tudjon meg többet a pontozásról ebben a bejegyzésben: Pontozás

2. WELL RATINGS

A WELL Ratings minősítések kisebb tematikus minősítések, amik segítségével a létesítmény vagy szervezet az egészség és biztonság, az egyenlőség vagy a helyszíni mérésekkel bizonyított minőség iránti elkötelezettségét tudja kommunikálni a felhasználók, tulajdonosok és bármely érintett fél felé. A WELL Ratings minősítésekben nincsenek kötelező követelmények, de a választott minősítésnek megfelelő minimum pontszámot teljesíteni kell. A WELL Rating minősítés megszerzésekor az épület minősítést szerez, de nem sorolják szint szerinti kategóriába, tehát nincs pl. Gold vagy Platinum szint. Jelenleg két tematikus minősítés érhető el: a WELL Health-Safety Rating és a WELL Performance Rating. Kidolgozás alatt van az új WELL Equity Rating, aminek megjelenése 2023-ra várható.

Egy létesítmény egyszerre több WELL minősítést is szerezhet, például egy WELL Certified épület szerezhet WELL Health-Safety és WELL Performance minősítést is.

2.1 WELL HEALTH-SAFETY RATING

A WELL Health-Safety Rating – röviden WELL HSR – minősítés 2020 óta érhető el és a létesítmények egészséget támogató és biztonságos üzemeltetését tanúsítja. A tanúsítvány megszerzéséhez nem szükségesek rendszeres mérések, jellemzően vállalati és üzemeltetési irányelvek segítségével teljesíthető.

A WELL Health-Safety Rating témakörei:

 1. Takarítási és fertőtlenítési irányelvek
 2. Vészhelyzeti készültség programok
 3. Egészségügyi feltételek
 4. Levegő- és vízminőség menedzsment
 5. Érdekelt felek bevonása és kommunikáció


Részletes cikkünk a WELL HSR minősítésről:
Mi az a WELL Health and Safety Rating és miért marad örökre aktuális?

2.2 WELL PERFORMANCE VERIFICATION RATING

A WELL Performance Rating – röviden WPR – minősítés 2022 óta érhető el és azt tanúsítja, hogy az épület a mért adatok alapján támogatja a beltéri felhasználók egészségét. A tanúsítvány megszerzéséhez rendszeres mérések szükségesek pl. a levegőminőség, vízminőség és hőkomfort terén. A felhasználók elégedettségét kérdőívek segítségével mérik. 

A WELL Performance Rating témakörei:

 1. Beltéri levegőminőség
 2. Vízminőség menedzsment
 3. Megvilágítási mérések
 4. Hőkomfort
 5. Akusztikai teljesítmény
 6. A környezet monitorozása
 7. Felhasználói élmény

 

A WELL Performance Rating jó eszköz arra, hogy ellenőrizzük az épület valós teljesítményét és előrejelzést kapjunk arról, hogy teljesíteni fogja-e a WELL Certification követelményeit.

Tudjon meg többet a WELL Performance Rating minősítésről itt.

3. WELL AT SCALE

A WELL széleskörű alkalmazása lehetővé teszi vállalata számára, hogy mérje és javítsa a szervezet egészségi teljesítményét és annak hatását több, vagy akár az összes telephelyen.

A szervezetek kétféleképpen alkalmazhatják a WELL-t nagy léptékben. A leghatékonyabb módszer az, ha vállalati szintű kötelezettségvállalással teljes szervezetként (jogi személyként) csatlakozik a programhoz. A másik lehetőség, hogy a szervezetek egy adott ingatlanportfólió felvételét kérik a programba. Mindkét opció elindításához legalább 5 helyszín szükséges.

A teljes vállalat minősítése iránt elkötelezett ügyfelek WELL Score™ pontszámot kapnak szervezetük minősítésére. A WELL Score egy összesített pontszám az Ön helyszínei által elért eredményekről, valamint benchmarking adatokból, amelyek összehasonlítják az Ön eredményeit versenytársai eredményével. A WELL Score segítségével vezető szerepet tölthet be az ESG és a fenntarthatósági jelentés készítés terén.

A WELL nagy léptékű alkalmazása költséghatékony megközelítés a WELL használatához. Ahelyett, hogy egyszerre csak egy épületre koncentrálnának, lehetővé teszi a projektcsapatok számára, hogy hatékony és hatásos szervezeti megközelítést alkalmazzanak, az emberek egészségére fókuszálva.

Tudjon meg többet a WELL at Scale lehetőségről itt.

4. WELL COMMUNITY

A WELL Community StandardTM  alapja szintén a WELL Building StandardTM. A WELL Community célja, hogy az emberi egészséget és well-beinget előtérbe helyezze a közösségi élet minden aspektusában. A WELL közösség víziója szerint befogadó, integráló és reziliens, támogatja a magas fokú közösségi részvételt. Témakörei megegyeznek a WELL v2 Certification témaköreivel. A WELL Community egy nagyobb, kültéri tereket is magában foglaló területre, városrészre értelmezhető, de fontos kritériuma, hogy legalább egy olyan épületnek kell a területen lennie, ami egészséges épületminősítéssel rendelkezik. Új építésű épületek esetén a terület akkor szerezhet WELL Community minősítést, ha az épületek alapterületének minimum 15%-a egészséges épületminősítéssel rendelkezik.

WELL Community témában tekintse meg az Urban Update konferencia keretében rögzített rövid előadáunkat itt.

5. WELL AP

A WELL AP nem épületminősítés, hanem jogosultság, ami azt mutatja, hogy az adott szakember megismerte a WELL rendszerét és sikeresen teljesítette a WELL AP vizsgát. WELL AP vizsgát bárki szerezhet, jellemzően tanácsadók, építészek, mérnökök, belsőépítészek választják azért, hogy kifejezzék az egészséges épületek iránti elkötelezettségüket.

Találjon WELL AP szakembert a HuGBC tagjai között és forduljon hozzájuk bizalommal.

Két napos WELL AP képzés hamarosan, 2022. október 12-13!

További cikkek