WELL Standard pontozás

Pontozás

A WELL mind a tíz témakörében vannak kötelező követelmények (preconditions), amiket feltétlenül teljesíteni kell ahhoz, hogy a projekt WELL minősítést szerezhessen. Ezekért nem jár külön pont.

Ezen felül a projektcsapatok kiválaszthatják, hogy melyik optimalizációt (optimizations) kívánják megvalósítani, és mely részekre összpontosítanak az egyes optimalizációkon belül, vagyis elég rugalmas módon, sokféle módszer közül lehet választani a kívánt minősítés megszerzéséhez. Meg van határozva ugyanakkor témakörönként egy minimális és maximális pontszám, aminek az a célja, hogy a projektek kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtsanak.

Minősítési szintek

A WELL v2 pontozási rendszerében összesen 110 pont (más néven kredit) érhető el és a megszerzett pontok függvényében négyféle minősítés szerezhető:

Elérhető eredmények

Különböző célú minősítések

WELL Certification minősítésre a tulajdonos által üzemeltett projektekkel lehet jelentkezni, ahol a munkáltatói jogokra is van ráhatása a tulajdonosnak és a teljes projekt működését ő irányítja. Ennek a minősítésnek egy kisebb csoportját alkotják az interior projektek, ami például egy nagy irodaház egy bizonyos céghez tartozó bérleményét jelenti.

A WELL Core minősítés a bérleti konstrukcióban működő projektek számára nyújt megoldást, itt ugyanis a fejlesztő az épület vázát és főbb rendszereit, valamint a közös területeket alakítja ki a WELL előírásai alapján. A CORE projekteknél a pontszámok súlyozása eltér a „rendes” minősítés pontszámaitól.

A WELL v2 rendszerben nincsen teljesen különböző követelményrendszer az eltérő funkciójú épületekre, de az egyes krediteknél (feature) jelölve van, hogyha bizonyos funkcióknál (pl lakóépület) vagy épülethasználók egy-egy csoportjára (pl diákok) speciális követelmény vonatkozik.

További cikkek