Mentális egészség

A szellemi egészség minden életkorban az alapvető emberi egészség része és alapvető szükséglet a fizikai és szociális jólléthez is.

A mentális egészség létfontosságú fizikai és társadalmi jóllétünkhöz. Ebben az állapotban az egyén a teljes potenciálját kihasználva éli életét, produktívan dolgozik és küzd meg a mindennapok okozta stresszel. A mentális egészséget olyan társadalmi-gazdasági, biológiai és környezeti szempontok befolyásolják, mint például a munkahelyi körülmények, az életstílusunk és az agyunkban a kémiai folyamatokért felelős genetikai összetevők.

Ma már egyre elismertebb a szellemi és lelki megbetegedések fontossága, mint például a szorongás vagy a  depresszió. Kutatások igazolják, hogy élete során a felnőttek 30%-ánál kialakul ilyen fajta probléma, s e csoport 2/3-a a munkavállalók közé tartozik. A depresszió és a szorongás a lelki és egészségügyi tünetek mellett, a munkavégzés hatékonyságát is visszaveti, így a munkahelyi környezetben is alapvető a munkavállalók mentális egészségének megőrzése.

Az épített környezet egy hatékony eszközként szolgálhat a mentális problémák kialakulásának megelőzésében és következményeinek enyhítésében. A WELL iránymutatásai alapján bevezethetőek olyan irányelvek és programok, melyek növelik a munkatársak ismereteit a mentális egészség témakörében, csökkentve ezáltal a vele szemben kialakult megbélyegzést. Fontos a pozitív munkakörnyezet kialakítása, illetve stressz menedzsment programok szervezése és a betegségben szenvedők számára az egészségügyi szolgáltatások elérhetővé tétele. A belső terekben a természetes, zöld valamint a koncentrációt és hatékonyságot segítő kialakítások mindehhez hatékonyan tudnak hozzájárulni. Így minimalizálható a munkahelyi stressz és szorongás, csökkenthető a hiányzások száma és javítható a munkavállalók általános egészségügyi állapota is.

Nézd meg a témában ezt a webináriumunkat is:

További cikkek