Kellemes akusztika

A zajos munkakörnyezet csökkenti a munkavégzés hatékonyságát és az agy aritmetikai teljesítőképességét. Munkatársaink számára akusztikailag kedvező környezetet biztosítunk.

A WELL Sound fejezet célja az épületben tartózkodó emberek egészségének és jó közérzetének támogatása az akusztikai komfortparaméterek azonosításával és a zavaró hatások mérséklésével.

A WELL Standard v2 verziójában a design team azonosítja az akusztikai zónákat, azaz a hangos-, csendes-, vegyes- és közlekedőzónákat, valamint az akusztikus egy narratívát készít az akusztikai komfort biztosításáról, a zajhatásokról, a beszédérthetőségről és az utózengési időről.

akusztika

A zónák, igények és hatások azonosítása után a projektcsapat az optimalizációs lehetőségek közül választhatja ki a projekthez leginkább illő megoldásokat:

  • hangnyomásszintekre vonatkozó követelményeket szabhat meg kétféle minőségben
  • a hanggátló szerkezetekre határozhat meg az átlagosnál magasabb követelményeket
  • az utózengési idő optimalizálása
  • hangelnyelő felületek optimalizálása a WELL ajánlásai szerint
  • zavaró zajok elfedése fehér zajjal
  • lépéshangszigetelés tervezése a WELL ajánlásai szerint
  • a beszédérthetőség növelése
  • a felhasználók kényelme érdekében audio eszközök és irányelvek biztosítása, IT szakember támogatásával
  • a felhasználók jó hallásának megőrzésére tett intézkedések, koordinátorok

 

A WELL akusztikai témaköre igen átfogó és számos opciót kínál. Például open office munkahelyek esetén 1 pont szerezhető, ha a mennyezet területének 75%-a minimum 0.75 NRC értékű hangelnyelő felület (Noise Reduction Coefficient ). 2 pontot ér, ha a mennyezet teljes felületén biztosítunk 0.90 NRC értéket. Elfogadott alternatíva 2 pont értékben, ha a munkaállomások közé minimum 120 cm magas elválasztó paravánokat állítunk és az egymással szemben lévő munkaállomások között minimum 0.70 NRC/aw értéket biztosítunk.

A legjobb akusztikai megoldás kiválasztása érdekében az építész tervező, a belsőépítész, az akusztikus tervező, a forgalmazó, a kivitelező és a WELL AP tanácsadó szoros együttműködésére van szükség. A választott megoldás jellegétől függően a követelmények teljesülését műszaki rajzokkal, akusztikus által készített szakmai leírással, vállalati irányelvvel vagy hiteles helyszíni méréssel kell igazolni.

 

Nézd meg a témában ezt a webináriumunkat:

További cikkek