WELL Comfort munkaállomás

Bemutatjuk a WELL Comfort munkaállomást

A HuGBC WELL Munkacsoport egészséges asztal prototípus bemutatója

Az irodák bérlői és üzemeltetői számára különleges időszak lehet ez az ősz és tél, mert a várható energiaár növekedés és energia ellátási kihívások miatt az energiahatékonyságot fokozó épületüzemeltetési döntésekre és fejlesztésekre van szükség.

A HuGBC WELL Munkacsoportja (1) szakértők bevonásával olyan egészséges asztal koncepciót alkotott, ami forradalmasíthatja az új és meglévő épületekben üzemelő irodák szellőzését és komfortját. Célunk egy olyan munkaállomás prototípus megalkotása volt, ami az irodában dolgozó ember komfortját úgy növeli, hogy közben az iroda kevesebb energiát használ a megfelelő szellőzés biztosításához.

Az elégedettségi felmérések során mennyezeti légbefúvás esetén a felhasználók gyakran panaszkodnak arra, hogy a szellőzés az ő munkaállomásuknál nem megfelelő. Sok autó vezetőülése magasabb komfortot és több szabályozási lehetőséget biztosít az egyén számára, mint az irodai munkaállomásuk, pedig utóbbinál naponta 6-8 órát töltenek. A WHO adatai alapján a rossz levegőminőség évente 7 millió ember haláláért felelős, azaz minden nyolcadik halálesetért világszerte. (2) Az energiaválság miatt várható, hogy Magyarországon is romlani fog a kültéri levegőminőség, hiszen 2022 őszén a gázfűtés helyett sokan fordulnak a fatüzelés vagy vegyes tüzelés felé. A kültéri légszennyezés növekedése nagyobb szerepet juttat a beszívott levegő szűrésének és a mesterséges szellőzésnek. Ezen felül az ITM kutatásai szerint a koronavírus járványok 95%-a zárt terekben alakult ki és a terjedésben domináns volt a légúti cseppekkel terjedés, de az aeroszolképződésnek is volt némi szerepe. (3) Ezen tényezők miatt időszerűvé vált a keveredéses szellőzés helyett a frisslevegőt a felhasználó közelében a térbe juttatni.

A WELL COMFORT MUNKAÁLLOMÁS KONCEPCIÓJA

A bemutató munkaállomáson hat olyan megoldást mutatunk be, amik támogatják az egészségesebb munkahelyeket. Az ajánlások alapja a nemzetközi WELL Building StandardTM, ami hazánkban is egyre népszerűbb. (4)

1. ÁLLÍTHATÓ MAGASSÁGÚ ASZTAL

A hosszú ideig tartó ülés egészségügyi kockázatot jelent. Az egyik legjelentősebb trend az egészséges munkavégzési szokások területén a ülő/álló munkaállomások használata. A WELL minősítés megszerzéséhez a munkaállomások legalább 25%-ban kell biztosítani ülő-álló munkaállomást. Ha a munkaállomások legalább fele ilyen, akkor további 1 pont szerezhető, 90% felett pedig 2 pont.(5)

Az Ahrend Balance kollekciójának Comfort munkaállomását úgy tervezték, hogy tökéletesen illeszkedjen bármilyen munkakörnyezetbe. Ezen az íróasztalon minden teljesen személyre szabható, például ülő-álló munkavégzéshez elektronikusan könnyen állítható és az asztallapba épített fűtőpanellel az alkar és a kézfej melegen tartható.

Tudjon meg többet az állítható magasságú asztalról, ami mozgásban tart: https://ahrend.hu/

ülő-álló asztal

2. ASZTALBA ÉPÍTETT LÉGTECHNIKA

A személyre szabható szellőzés (personalized ventilation) a légtechnika új korszakát jelenti, ami egyszerre hatékony, energiatakarékos és biztonságos. A WELL minősítés ajánlja, hogy a munkaállomások legalább felét ezen a módon lássuk el friss levegővel. A huzathatás elkerülése érdekében a légsebesség maximum 0,25 m/s lehet és az elszívást minimum 2.80 méter magasságban biztosítjuk. (6)

Az AHREND Balance Comfort asztalba integrált légtechnika lehetővé teszi a levegő szűrését közvetlenül a felhasználóhoz vezetés előtt. Az asztallapon található légbevezető segítségével a felhasználó tudja irányítani és szabályozni a hozzá érkező frisslevegőt.

Tudjon meg többet a személyre szabható szellőzésről a Magyar Épületgépészet cikkében.

3. INTELLIGENS LEVEGŐTISZTÍTÓ NÖVÉNYFAL

A növények közelsége jó hatással van az ember közérzetére. A WELL azt ajánlja, hogy minden munkaállomástól maximum 10 méterre legyen élő növény, vizes látványosság vagy kilátás a természetre. (7)

A koncepció részeként bemutatott NAAVA berendezés egy mesterséges intelligencia által vezérelt, illékony szerves vegyületeket semlegesítő, szállóport csökkentő, levegőtisztító  és párásító berendezés. Időjárási műholdakkal és szenzorokkal támogatott élő fallal a WELL tanúsítást több pontban segíti. A különböző méretben és teljesítménnyel kapható moduláris felépítésű berendezés allergén-, tőzeg és virágföldmentes. Összeválogatható növényeivel a biofília, megjelenésével a letisztult skandináv dizájn és tudásával okos épületek igényeit is kielégíti. A WELL Comfort munkaállomás koncepcióban a légtechnikai zóna határát képezi, ezzel légtechnikailag elhatárolva egymástól a felhasználók csoportjait, miközben a vizuális kapcsolat megmaradhat.

További információ a levegőtisztító falról: https://naavagreen.hu/

zöld fal Naava

4. ÁLLÁSKÖNNYÍTŐ TÁMASZ VAGY SZŐNYEG

Bár a folyamatos ülőmunka megterheli a szervezetet, az álló munkavégzésnek is vannak veszélyei. Legjobb a testhelyzetek dinamikus változtatása. A WELL Building Standard ajánlása szerint az álló munkavégzést négy stratégia közül legalább kettővel kell támogatni. A négy ajánlott stratégia: álláskönnyítő szőnyeg, pult esetén legalább 10×10 cm hely a lábfejnek, lábtámasz és/vagy üleptámasz. (5)

A HuGBC WELL Comfort munkaállomásnál az álláskönnyítő támaszra és az üleptámaszra mutatunk példát.

Tudjon meg többet a WELL Building Standard kötelező ergonómiai feltételeiről itt.

5. BIODINAMIKUS VILÁGÍTÁS

A személyre szabható, az emberi cirkadián ritmust támogató megvilágítás a WELL minősítés egyik fontos témaköre. A WELL célja, hogy a felhasználókat kellő mennyiségben és minőségben érje fény és a világítás támogassa az emberek cirkadián ritmusát, ezzel segítve például az emberi hormonháztartást és a pihentető éjszakai alvást. (8)

Tipp:

A HuGBC WELL Comfort munkaállomáson elhelyezett asztali lámpa a Trilux LiveLink applikációval vezérelhető. Az applikáció telepítése után a lámpa hátoldalán található QR kóddal azonosítható a lámpa típusa. Az applikáción keresztül (is) vezérelhető a lámpa lefelé irányuló direkt és felfelé irányuló indirekt világításának fényereje és színhőmérséklete.

További információ a biodinamikus világításról itt.  

6. MENTÁLIS EGÉSZSÉG RENDSZERES MINDFULNESS GYAKORLATOKKAL

Ahhoz, hogy az ember legjobban hasznosítani tudja a beltérbe vezetett frisslevegőt helyes légzéstechnika is szükséges. A stressz és a szorongás csökkenti a légzés hatékonyságát. Akár napi 10 perc mindefulness gyakorlás is segíthet feltöltődni, felfrissülni és pozitívabb hangulatba kerülni, mely Önnek is beleférne a mindennapok sűrű menetrendjébe. (9)

További információ az egészségprogramról: https://minder.hu/

ÖSSZEFOGLALÁS

A jövő munkaállomásának egyszerre kell energiatakarékosnak, kényelmesnek és biztonságosnak lennie.A bemutatott munkaállomás ezeket a célokat tűzte ki maga elé és egy innovatív megoldást kínál, amihez viszont a szellőzési rendszerek és a munkaállomások által biztosított komfortot is újra kell gondolni. A koncepció legfontosabb eleme a személyre szabott szellőzési rendszer, melynek lényege, hogy a frisslevegőt oda vezetjük be, ahol az nagyrészt felhasználásra kerül, azaz az ember tartózkodási zónájába. Ez a megoldás biztosítja azt, hogy a felhasználó tiszta levegőt lélegezzen be és a bevezetés módját igénye szerint szabályozza.

Azt valljuk, hogy a felhasználók számára lehetőséget kell biztosítanunk, hogy egyedi komfort igényeiket legalább annyira szabályozni tudják, mint egy autó vezetőülésében. A bemutatott munkaállomás számos egyéni beállítást biztosít pl. a dinamikusan állítható magasságú ülő-álló asztallal, az asztallapba integrált fűtőpanellel és a személy adott pillanatban fellépő megvilágítási igényeihez igazítható fényforrással. A komfort tovább fokozható levegőtisztító berendezéssel, növények közelségével, akusztikai panellel, flexibilis monitorkarral és telefontöltési lehetőséggel.

Célunk, hogy a megfelelő frisslevegő ellátást kevesebb energiával biztosítsuk, a felhasználói komfortélmény mégis növekedjen. Figyelje programjainkat és próbálja ki a bemutatóállomás funkcióit Ön és munkatársai is.

Helyszínek:

  • szeptember 5-15. Bánáti és Hartvig Építésziroda (1117 Bp. Fehérvári út 37.)
  • szeptember 16-30. MN6 Energiaügynökség, (1075 Bp, Madách Imre út 8.)
  • szeptember 30- október 14. Siemens Konferencia Központ (1143 Budapest, Gizella út 51-57.)
  • október 14. – november 4. BudapestONE bejárat, kávézó mellett
    (1112 Bp. Balatoni út 2/a)
  • november 4. – november 18. WING Zrt. (1095 Budapest, Máriássy u. 7.)
  • 2022. november 18. – december 2. Budapest Airport back office

Partnereink:

Partnerek

Szerző: Kurucz Regina

További cikkek