WELL tanulmány

Egy úttörő tanulmány szerint, a WELL minősítés növeli az épülethasználók elégedettségét, az érzékelt egészséget, jóllétet és termelékenységet

A tanulmány kimutatta, hogy a WELL tanúsítvánnyal rendelkező épületekben közel 30%-kal nőtt a használók elégedettsége, 26%-kal a felhasználók által érzékelt jóllét, 10%-kal a mentális egészség és 10 mediánponttal a termelékenység.

A Journal of Building and Environment című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint, a WELL-minősítés jelentős előnyökkel jár az épülethasználók elégedettsége, az érzékelt egészség, a jóllét és a termelékenység terén.

A WELL minősítés hatása az épülethasználók elégedettségére és az észlelt egészségre, jóllétre és termelékenységre – Egy több irodát magában foglaló, a beköltözés előtti és a beköltözés utáni értékelés ” című, szakértői véleményezéssel ellátott tanulmány, a legnagyobb és legátfogóbb longitudinális kutatás a maga nemében.

A tanulmány négy szempontból elemezte a WELL minősítés hatásait az épülethasználókra: a munkahelyi elégedettség, valamint a fizikai- és mentális egészség, a jóllét és a termelékenység szempontjából. Az elemzés a használatbavétel előtti és utáni felmérések széles körű adatainak felhasználásával képes volt felmérni a WELL minősítés hatását a helyiségben tartózkodó emberekre, összehasonlítva a minősítés előtti tapasztalataikkal.

A tanulmány felmérési eredményei szerint a WELL minősítés egy sor statisztikailag szignifikáns előnyt mutatott ki az épülethasználók számára, többek között:

  • Közel 30%-os javulás a munkahelyi elégedettségben, amely 42%-ról 70%-ra ugrott.
  • 26%-os általános növekedés a jelzett jólléti pontszámokban.
  • 10%-os növekedés a mentális egészségben és 2%-os növekedés a fizikai egészségben.
  • 10 százalékpontos ugrás a termelékenységi átlagpontszámokban.

 

A kutatócsoport hat észak-amerikai vállalat több, mint 1300, a használatbavétel előtti és utáni felmérésből származó válasza alapján elemezte a WELL minősítés hatását, az elemzéseket összesítve és vállalati szinten is elvégezve.

“Izgalmas látni, hogy a kutatók most először publikáltak olyan szigorú longitudinális kutatást, amely holisztikus képet ad a WELL minősítés óriási előnyeiről” – mondta Rachel Hodgdon, a WELL Building Institute (IWBI – a WELL Building Standard megalkotója) elnök-vezérigazgatója. “Ez a tanulmány egyértelműen megmutatja, hogy a WELL az emberközpontú megközelítésével hogyan támogatja az épülethasználók és a szervezetek széleskörű előnyeit, jelentős javulást eredményezve az épülethasználók elégedettségének, egészségének, jóllétének és termelékenységének minden fontos területén.”

A WELL a vezető globális keretrendszer az épületek, szervezetek és közösségek egészségének fokozására. A több mint egy évtizede kidolgozott és több mint 7000, a legújabb tudományos kutatásokat bemutató tanulmányra támaszkodó WELL 10 kategóriában vázolja fel a legfontosabb épületszintű beavatkozásokat és szervezeti stratégiákat: levegő, víz, táplálkozás, fény, mozgás, hőkomfort, akusztika, anyagok, mentális egészség és közösség. A WELL-t ma már 125 országban, a Fortune 500 vállalat közül több mint 100-nál, és több mint 4,2 milliárd négyzetméternyi ingatlanon alkalmazzák.

Amellett, hogy a WELL-tanúsítás 26%-kal növelte az épülethasználók általános közérzetét, a tanulmány azt is megállapította, hogy jobban érzik magukat energikusabbnak, motiváltabbak a munkavégzésre, és jobban bíznak abban, hogy a munkahelyük elősegíti az egészséget, valamint a szervezethez való tartozásukkal kapcsolatos büszkeség érzését.

A tanulmány szervezeti szintű elemzése során a WELL minősítés hatásával kapcsolatos megállapítások hasonlóak voltak. A vizsgálatban részt vevő valamennyi vállalat jelentős előrelépést tapasztalt az épülethasználók általános elégedettségében. Valamennyi vállalat jelentős javulásról számolt be az általánosan észlelt mentális egészség terén, az egyik vállalatnál az átlagos észlelt mentális egészségi pontszám 14%-kal nőtt. Az átlagos termelékenységi pontszám is javult: minden vállalat esetében, 1,39% és 6,72% között. Végül a jóllétre vonatkozó átlagos pontszámok minden vállalat esetében jelentősen emelkedtek.

“A közösség már régóta vár egy alapos értékelésre a WELL hatékonyságáról a célok elérésében” – mondta Dr. Wangda Zuo, a tanulmány tanácsadója és szerzője, a Pennsylvaniai Állami Egyetem professzora.“ Ez a tanulmány jelentős lépést tesz előre e kutatási hiányosság pótlásában, mivel jelentős bizonyítékot szolgáltat a WELL minősítés pozitív hatásáról.”

A WELL minősítés az egészség és jóllét legmagasabb szintjét képviseli a WELL Building Standard szerint, amely 108 jellemzőt foglal magában a WELL mind a 10 kategóriájában. Útmutatást nyújt a levegő, a víz és a fény minőségének javításához olyan inspiráló tervezési döntésekkel, amelyek nem csak a kapcsolatot biztosítják számunkra, hanem elősegítik a nyugodt alvást, támogatják mentális egészségünket és segítenek abban, hogy minden nap a legjobb munkát végezzük.

“A WELL nemcsak a legátfogóbb épületminősítési program az egészség és a jóllét terén, hanem a legszigorúbb is, a harmadik fél által végzett tesztelésre és ellenőrzésre vonatkozó követelményei miatt. „A tudományos alapokon nyugvó és az elszámoltathatóságot határozottan szem előtt tartó WELL valódi hatást gyakorol a piacon” – mondta Dr. Whitney Austin Gray, az IWBI kutatási alelnöke, a tanulmány társszerzője. “Ez a longitudinális tanulmány, amely összhangban van az esettanulmányokkal foglalkozó szakirodalommal, megerősíti, hogy a WELL képes javítani az épülethasználók egészségi állapotával, jóllétével és termelékenységével kapcsolatos megítélését. Azt is határozottan megmutatja, hogy egy olyan robusztus, mérhető rendszer, mint a WELL, hogyan segíthet más szervezeteknek hasonló előnyök kiaknázásában.”

“Más kutatásokból származó ismereteink alapján a hipotézisünk az volt, hogy a WELL-ben található emberközpontú tervezési stratégiák pozitív hatással lesznek az egészségre és a jóllétre” – mondta Nasim Ildiri, vezető szerző, a University of Colorado, Boulder munkatársa. “A tanulmány elsöprő mértékben megerősítette ezt a hipotézist, és a vizsgált négy fő terület mindegyikén – elégedettség, egészség, jóllét és termelékenység – jelentős javulást mutatott ki. A szervezetek és vállalatok számára a tanulmány igazolja a WELL anyagi előnyeit, ami nagyon is jól szolgálhat az egészséges épületek bevezetésének újabb erőteljes gyorsítójaként.”

Ha többet szeretne megtudni a legfontosabb eredményekről, tekintse meg a tanulmány kutatási eredményeit összefoglaló cikket itt.

További cikkek