Az MNB megújuló Szabadság téri székháza WELL Előminősítést ért el

Az International WELL Building Institute áprilisban Budapestre látogatott és oklevélátadással gratulált az MNB-nek a Szabadság téri székház WELL előminősítéséhez. A megújuló székház épület az első székház épület Magyarországon, ami WELL előminősített lett.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Szabadság téri székházának teljes rekonstrukciója folyamatban van. Az 1905-ben átadott épület az azóta eltelt évtizedek során elhasználódott és elavulttá vált. A kívül-belül megújuló, eredeti fényét visszanyerő műemlék épület ünnepélyes átadását a jegybank vezetése az intézmény 1924-es alapításának századik évfordulójára tervezi. (1)

“Az MNB vezetése úgy határozott, hogy az épület tarthatatlan műszaki állapota okán elkerülhetetlenné vált épületfelújítást egy átfogó műemlék-rekonstrukció keretei között valósítja meg két vezérelv mentén: egyfelől helyreállítja az épületen a II. világháborút követően eszközölt átalakítások által okozott építő- és képzőművészeti károkat, visszaadva így a világviszonylatban is egyedi szépségű műemlék épület eredeti pompáját, másfelől pedig az MNB Zöld Programjával összhangban egy olyan korszerű, energiatakarékos irodaépületet alakít ki, amellyel a jegybank nem csak az ikonikus épület hosszútávú felhasználását biztosítja, hanem a kor kihívásainak megfelelően karbonlábnyomát is csökkenti.” (1)

Az épület felújításának tervezése során úgy döntöttek, hogy az ESG irányelvekkel összhangban az épület fenntarthatóságát nemcsak környezetvédelmi, hanem társadalmi szempontból is megvizsgálják és harmadik fél általi minősítésnek vetik alá.

Az International WELL Building Institute a benyújtott dokumentációt ellenőrizte és a WELL Előminősítés követelményeinek megfelelőnek találta. A minősítési folyamat a végső dokumentáció ellenőrzésével és a szigorú helyszíni levegőminőség, vízminőség, megvilágítás, hőkomfort és akusztikai mérésekkel folytatódik majd.

A WELL minősítés az egészséges és inspiráló belső terek kialakítását segíti. Figyelembe veszi a fizikai környezetet és az azt használó közösség lehetőségeit és tíz témakörben fogalmaz meg kötelező és ajánlott teendőket. A WELL Standard az egyik legújabb, az Amerikai Egyesült Államokban kifejlesztett nemzetközi minősítő rendszer, mely hazánkban is elérhető. Ideális esetben a WELL minősítést kiegészíti egy zöld épületminősítés is. A WELL minősítés segítheti a vállalati ESG jelentések társadalmi pillérének hiteles adatokon alapuló alátámasztását.

Forrás: (1) https://www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2021-evi-sajtokozlemenyek/megujult-szekhazban-unnepli-100-eves-fennallasat-a-magyar-nemzeti-bank

További cikkek