WELL Comfort munkaállomás

A szellőzés fókuszában az ember

Az elmúlt évtizedek során az éptőipar és ezen belül a munkavállalók komfortigényeit kiszolgáló területek jelentős fejlődésen mentek keresztül. Ezen fejlődés hajtóereje egyebek mellett a munkatársak megőrzésének előtérbe kerülése és a klímavédelmi célok elérése volt.

Napjainkban a globalizált világunk energiaválásága robog keresztül rajtunk és hív életre régi vagy új megoldásokat az épületek energiahatékonyságának fokozására.

Az épületeinket és munkahelyeinket ma már a WELL (nemzetközi minősítő rendszer), vagy egyéb sztenderdek szerint minősítjük, amely során a szakemberek komoly szakmai érveket ütköztetve jutnak kompromisszumra és alkotják meg az optimális belső környezetet.

Gyakran találkozunk azzal az ellentmondással, hogy a minősítés során egy-egy kötelező vagy választható pont, kredit bizony az energiahatékonyságunk ellen dolgozik vagy a beruházó anyagi érdekeit teszi próbára.

Épületgépész tervezőként gyakran őrlődünk a minősítés, büdzsé és energetika Bermuda-háromszögében és ravasz politikusként keressük az ideális optimumot, meggyőzve kollégáinkat és megrendelőinket.

Ebben a környezetben és az épületek, gépészeti rendszerek, berendezések szigorodó energetikai követelményei mellett körvonalazódik egy új probléma, mégpedig a meglévő irodaépületek hasznosításának szükségszerűsége. Magyarországon a ma korszerűnek mondott irodaépület állomány átlépte a 4 millió négyzetmétert, amelyből 1 millió az elmúlt 10-12 évben épült meg. A régi, 25-30 éves, mára „megfakult” irodai állomány, jelentős fejlesztési potenciált jelent a befektetőknek mind hazánkban, mind Europában. A 2030-ra kitűzött klímacélokat és az egyre fokozódó karboncsökkentési, „ZERO CARBON” igényeket az elavuló irodai ingatlan állománnyal elérni lehetetlen és ezeknek az épületeknek az energetikai korszerűsítése minden éptőipari szereplő számára komoly kihívás. Különösképpen az, ha a környezettudatosság jegyében nem csak elbontani, hanem valóban újra hasznosítani, korszerűsíteni szeretnénk az épületet és a piaci versenynek megfelelően, a már egyre inkább elvárásként megjelenő pl. WELL minősítések elnyeréséért is ringbe küldenénk.  

A mai, energiatudatos – tehát árnyékolt, optimalizált üvegezéssel kialakított – irodaépületekben a legnagyobb energia költséget már nem a fűtési vagy hűtési rendszer teszi ki, hanem a szellőztető berendezések. A friss levegő jelentőségét nem részletezem, azt ismerjük. A jó komfort környezet elengedhetetlen feltétele, amelynek optimalizálása sok lehetőséget tartogat még. Foglalkoznunk kell az alkalmazott légvezetési rendszerek újragondolásával és keresnünk kell azokat az új megoldásokat, amelyekkel tudjuk csökkenteni a mozgatott légtérfogat mennyiségét oly módon, hogy az nem megy komfort környezetünk rovására. Ezeknek az újításoknak a jelentősége tovább nő egy elavult iroda korszerűsítése esetén, ahol az új – jelentősen „felhízlalt” –  légkezelőket kell elhelyezni a meglévő gépházban, tetőn és a meglévő aknákon, álmennyezeti terekben szeretnénk a megnövekedett igényeket kiszolgálni.

Ezen gondolatok mentén emelnék ki egy jó példát, ahol a direkt, személyre szabott és ennek köszönhetően már csökkentett légmennyiség közvetlenül a felhasználóhoz jut el és biztosítja számára a folyamatos friss levegőt, oly módon, hogy maga dönthet annak mértékéről és irányáról (lásd lenti ábrák).

a) Álpadlóba tervezett frisslevegő befúvás, b) Asztali befúvás csatlakozó ágvezetéke, c) Asztali befúvó elem flexibilis csatlakozása, d) Asztali befúvó elem, e) Elszívásos álmennyezet átvezető eleme

a) Befúvó hálózat gerincvezetéke, b) Asztali befúvás csatlakozó ágvezetéke, c) Asztali befúvó elem flexibilis csatlakozása, d) Asztali befúvó elem, e) Elszívó anemosztát

A képeken bemutatott elképzelést, az AHREND által gyártott prototípus integrálta, amely számos további lehetőséget tartogat mind az új, mind a korszerűsítésre váró irodaépületekben. Ez jelenthet megoldást az energiatudatosság felé.

Természetesen, mint minden újítás ez a megoldás is a jogalkotók és a minősítő szakemberek bevonását igényli annak érdekében, hogy teret nyerjen és alkalmazásával csökkenteni tudjuk épületeink energiaéhségét.

A HUGBC WELL csoportjával szeretnénk az új lehetőségekre felhívni a figyelmet és gondolatokat ébreszteni a jövőben ránk váró feladatokra. A WELL minősítés legfontosabb követelménye a jó levegőminőség, amit helyszíni mérésekkel is ellenőriznek a minősítéskor és utána minimum évente. Ezzel a folyamatos kontrollal hosszú távon biztosíthatóak a munkavállók jó komfortkörülményei.

A levegőminőségre vonatkozó alapfeltételeken túl a WELL támogatja a még jobb beltéri levegőminőséget biztosító megoldásokat, amik közül az egyik a személyre szabott szellőzés. További információ található az A06 Enhanced Ventilation Design fejezetben itt.

A WELL Comfort munkaállomás részletes leírása megjelent a Magyar Épületgépészet szaklapban, mely honlapunkon digitális formában elérhető itt.

 A jövőben még számos izgalmas feladat vár ránk, amit csak közösen, együtt gondolkodva tudunk megoldani. Remélem mérnök elődjeinket követve, most mi tudunk egy nagyívű megújulás felé elindulni, ahol mi emberek és rendelkezésre álló energiáink megtalálják az egyensúlyt.

Szerző: Nógrádi Péter, okl. épületgépész mérnök

HANO-Plan Kft.

További cikkek