A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) 2016-ban, összhangban a nemzetközi táplálkozástudományi társaságok által képviselt trenddel, megalkotta a legújabb magyar táplálkozási ajánlást, amely az OKOSTÁNYÉR® elnevezést viseli. A tányérmodell, ami szemléletesebben mutatja be a javasolt étrendi alapelveket, leváltotta a korábbi, már elavultnak tekinthető piramis és házikó modelleket.
Az egészséges lakosságnak szánt útmutató a felnőttekre, és külön a 6-17 éves gyermekekre is megfogalmazza az egészséges táplálkozás legfontosabb alapelveit.
1. ábra: Fontos szempont, ami a tudományos hátteret is alátámasztja, hogy az OKOSTÁNYÉR® a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottsága ajánlásával készült el.
Az azóta eltelt idő alatt a fenntarthatóság és a fenntartható, környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vevő étrend iránti igény és érdeklődés jelentősen nőtt. Nemcsak a szakmai szervezetek, de a fogyasztók számára is szükségessé vált, hogy minél több hasznos, praktikus és hiteles információ lásson napvilágot a témában. A bolygónk és saját egészségünk megőrzése érdekében a cselekvés és a változtatás minden szektor számára létszükséglet, legyen szó az élelmiszeriparról, a mezőgazdaságról, az állattenyésztésről, a vendéglátásról vagy éppen a magánszemélyekről, akik a saját háztartásuk, konyhájuk révén vesznek részt ebben a folyamatban.
2021 októberében, az akkor harmincéves fennállását ünneplő MDOSZ a fenti törekvések elkötelezett támogatójaként közreadta az OKOSTÁNYÉR® megújult, a fenntarthatósági szempontokat kiemelten szemléltető változatát.
Röviden tekintsük át, hogy miben változott az OKOSTÁNYÉR®?
Ugyan már több, mint egy év telt el azóta, de fontosnak tartjuk, hogy minél többen kommunikáljunk erről, s minél többekhez eljusson ez az információ.
Az OKOSTÁNYÉR® grafikailag is megújult, de még inkább a mondanivaló került aktualizálásra. Az alábbi lista mutatja a fontosabb módosításokat.
1. Részesítsük előnyben a szezonális és a helyi élelmiszerek fogyasztását!
A szezonális gyümölcsök és rövidebb utat tesznek meg a fogyasztóig. Ezáltal jelentős mennyiségű üzemanyag, kipufogógáz is megspórolható. A helyben termesztett, szezonális fajtáknak az ökológiai lábnyoma is kisebb így.
„Válaszd elsősorban az évszaknak megfelelő, szezonális, frissen fogyasztható alapanyagokat és a kevésbé feldolgozott élelmiszereket! Ha teheted, részesítsd előnyben a hazai, helyben termelt alapanyagokat!”
2. Csökkentsük az élelmiszerpazarlást!
Az OKOSTÁNYÉR ajánlásában megtaláljuk, hogy milyen alapanyagokból mekkora egy adag és milyen gyakran javasolt ezeket fogyasztani. Ez is segít, hogy elkerüljük a felesleges pazarlást, ami nem csak anyagilag jelent terhet, de a környezet is szennyezi.
3. Növeljük a növényi alapú táplálékok fogyasztását, együnk kevesebb húst!
Már azzal is sokat tehetünk a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentése érdekében, ha csökkentjük a húsok, elsősorban a vörös húsok fogyasztását, illetve, ha legalább egy húsmentes napot beiktatunk az étrendünkbe.
„Hetente legfeljebb 350-500 g főtt/ párolt/sült (500-700 g nyers) vöröshúst (pl. marha, sertés) fogyassz. Feldolgozott húsipari termékeket legfeljebb alkalmanként, kis mennyiségben egyél!”
A napi fehérjeszükséglet fedezésére a halak, a tojás, a tejtermékek, a hüvelyesek, gabonafélék, olajos magvak is alkalmasak.
„Iktass be hetente legalább egy húsmentes napot! Válassz változatosan a fehérjeforrások közül, helyettesítheted a húst halakkal, tojással, tejtermékekkel, hüvelyesekkel, gabonákkal, magvakkal!”
Együnk okosan, változatosan! Ha követjük az OKOSTÁNYÉR® javaslatait, azzal sokat tehetünk a saját egészségünkért, valamint az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért is.
Az egyéni igényeknek, szükségletnek megfelelő étrendet dietetikussal tudjuk egyeztetni, akivel akár az ALSAD Medical platformján is tarthatjuk a kapcsolatot.
Szerző: Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)
Forrás: https://www.dietaajanlas.hu/az-okostanyer-megujitott-valtozata
A HuGBC WELL Munkcsoportja az alábbi WELL ajánlásokra hívja fel a figyelmet:
- W02 Drinking Water Quality
Ez a WELL kredit előírja az ivóvízként biztosított víz minőségének rendszeres ellenőrzését.
https://v2.wellcertified.com/en/wellv2/water/feature/2
- N11 Responsible Food Sourcing
Ez a WELL kredit a felelős élelmiszerbeszerzést ajánlja, pl. bio és tanúsítottan fenntartható élelmiszerek beszerzésével.
https://v2.wellcertified.com/en/wellv2/nourishment/feature/11
- N12 Food Production
Ez a WELL kredit támogatja a helyben történő élelmiszertermelést növénytermesztésre alkalmas terek, infrastruktúra és eszközök biztosításával.
https://v2.wellcertified.com/en/wellv2/nourishment/feature/12
- N13 Local Food Environment
Ez a WELL kredit azt javasolja, hogy a létesítmény helyszínének kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy milyen élelmiszerek érhetők el a környéken vagy biztosítson a vállalat egyéb módon rendszeres hozzáférést zöldségekhez és gyümölcsökhöz, pl. helyi termelők meghívásával, mobil standokkal vagy ingyenes közlekedési járatokkal
https://v2.wellcertified.com/en/wellv2/nourishment/feature/13
- N14 Red and Processed Meat
Ez a WELL kredit javasolja növényi alapú alternatívák kínálatát, a vörös hús adagok méretének korlátozását, a vörös húsok és feldolgozott hústermékek kiemelésének csökkentését.
https://v2.wellcertified.com/en/wellv2/nourishment/feature/14