WELL Europa 2023 Q2

Még nagyobb lendületet vett a WELL minősítés a 2023 Q2 negyedévben

Az előző negyedéves 10%-os növekedést is felülmúlta a második negyedévben mért növekedés, ugyanis az április, május és június hónapban Európában minősített épületek száma 16,67 %-kal növelte az európai WELL minősített épületek számát.

Külön öröm, hogy a 39 új minősítésített helyszín között két új magyar projekt is van: az Agora Tower és az Agora Hub budapesti irodaépületek. Budapesten így már 167 ezer négyzetméter WELL Building Standard szerint minősített irodaterület várja a bérlőket, akik a bérelt területek WELL minősítésével tehetik teljessé az egészséges irodaterületek minősítési folyamatát.

A dobogó változatlan

Számos érdekesség történt ebben a negyedévben, de a dobogó változatlan: Franciaország (68 minősített projekt), Hollandia (46) és Spanyolország (41) az élen. Az európai ranglistán továbbra is kilencedik Magyarország (7 projekt).

Platina eső

Ebben a negyedévben sok WELL Platinum minősítés született. Első Platinum épületével lett gazdagabb Lengyelország, Írország, Portugália és Norvégia.

A már korábbi WELL Platinum épületek mellett új Platinum épületekkel gyarapodott Hollandia (14-ről 17-re nőtt a számuk), Spanyolország (7/9), az Egyesült Királyság (11/12), Svédország (2/3) Finnország (1/2) és Németország (1/2).

SKF Göteholm

SKF Göteholm, Svédország, WELL Platinum épülete

A sok új Platinum minősítéssel Európában 21%-ról 24%-ra nőtt a Platinum szinten minősített WELL épületek aránya az összes minősített projekthez viszonyítva, viszont még így sem éri el a világszinten 29%-os arányt. Kiemelkedő, hogy Kínában ez az arány 33%. Világszerte – és Magyarországon is – a projektek nagy része WELL Gold minősítéssel rendelkezik.

Sárkánybőrben a Varsói WELL épület

Lengyelországban a 202 méter magas, 45 szintes varsói UNIT irodaház kínál 57 ezer m2-en egészséges irodaterületeket. A pódium rész homlokzatát un. sárkánybőr kinetikus homlokzat teszi izgalmassá, ami több ezer mozgó lamellából áll és jól láthatóan reagál minden szélfuvallatra, felszínén egyedi, természeti erők által modellezett képeket alkotva.

UNIT Varsó, Lengyelország

UNIT Varsó, Lengyelország, WELL Platinum

Új országok a WELL közösségben

A portugáloknak külön öröm, hogy a lisszaboni Nestlé HQ közel 12 ezer négyzetméteres épülete nemcsak az ország első WELL épülete, de egyben a legmagasabb WELL Platinum minősítést is megszerezte.

Görögország is belépett a WELL minősítéssel rendelkező országok körébe. A WELL Silver szinten minősített ViOS Coworking Space egy nyolc szintes épület, amely az alagsorban található wellness részlegből, a földszinti recepcióból, rendezvénytérből, étkezdéből, valamint hét emeletnyi irodából áll, köztük bérelhető dedikált íróasztalokkal, magánirodákkal és tárgyalótermekkel.

Nagyvállalati elkötelezettség

Németországban ebben a negyedévben szerzett WELL Gold minősítést az MSD bajorországi irodája. Az MSD gyógyszerfejlesztő vállalat kiemelkedő módon módon világszerte 47 projekttel kötelezte el magát az egészséges munkahelyek mellett. Többek között Németországban, Görögországban, Kínában, Ausztráliában, Japánban, Mexikóban, Spanyolországban, Indiában, Brazíliában, Romániában, Lengyelországban és Magyarországon található munkahelyeivel csatlakozott a WELL programhoz. Eddig hat helyszínen szerzett WELL minősítést és remélhetőleg a budapesti WELL előminősített iroda is hamarosan csatlakozik a harmadik fél által tanúsított WELL munkahelyekhez.

WELL minősített épületek Európában

WELL minősített épületek száma Európában, negyedévenként

Töretlen lendület

A WELL minősített projektek számának európai 16%-os emelkedése az utóbbi három hónapban világszinten is kiemelkedő. Világszerte 9,3%-kal nőtt a WELL Certified helyszínek száma, mely ebben a negyedévben lépte át a bűvös 1000 helyszínt, hiszen csupán három hónap alatt 953-ról 1042-re emelkedett. Köszönhető ez az egyre gördülékenyebb dokumentációnak és helyszíni ellenőrzésnek, valamint az egészséges és vonzó irodaterek iránti egyre nagyobb igénynek. Bár a bérelt irodaterületek zsugorodnak, a bérlők egyre tudatosabban válogatják meg, hogy milyen környezetben töltik el az irodai időt.

Szerző: Kurucz Regina – WELL Munkacsoport vezető

További cikkek