A mozgás és ergonómia szerepe az egészségmegőrzésben

A mozgás és ergonómia szerepe az egészségmegőrzésben

A WELL Building Standard tíz kategórián át közelíti meg az egészséges épület tematikáját. A HuGBC WELL Kanapé webinárium-sorozatán ezek közül a mozgás fontosságát hangsúlyoztuk.

A téma jelentőségét világméretű kutatás is igazolja. Ennek eredményei alapján a fejlett országok népességének 29%-a fizikailag inaktív életmódot folytat, a fizikai inaktivitás és az ülő életmód idő előtti elhalálozáshoz és betegségekhez vezet, a fizikai inaktivitásból eredő betegségek pedig 54 milliárd dollár kiadást jelentenek az egészségügynek világszerte.

A WELL Building Standard a mozgás témakörben többek között az aktív épületek és közösségek tervezését, a lépcsőhasználat ösztönzését, a kerékpáros közlekedés támogatását, az aktív és ergonomikus asztalok és székek alkalmazását, valamint az aktivitásmérő eszközök használatát ajánlja.

Legyen a fizikai aktivitás a napi rutin része!

Ezzel a felütéssel kezdte a előadását dr. Kovács Katalin az ELTE PPK Egészségfejlesztés és Sporttudományi Karának egyetemi docense. Ő is egy érdekes kutatási eredményt mutatott, melynek tanulsága szerint 20 nap ágynyugalom többet árt, mint 30 év intenzív sportolás. Rendszeres testmozgás nélkül sérül a porcok és a porckorong állapota, a magas vérnyomás kialakulásának a kockázata 35-70%-kal emelkedik, miközben a stresszre adott egyetlen optimális válasz is a rendszeres mozgás lehet.

A szakmai ajánlások átlagosan napi 30 perc közepes intenzitású folyamatos mozgást, illetve cardio terhelést határoznak meg ideálisként. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy a hirtelen végzett intenzív cardio tevékenység sérülésveszélyes. Sokkal inkább célszerű tehát a szervezetet folyamatosan karban tartani. Ezt pedig hibátlanul meg tudjuk valósítani külön időt és felszerelést nem igénylő, kisebb mozgásokon keresztül is. Tökéletes példa erre a kerékpárral vagy rollerrel történő gurulás, akár a munkahelyre, akár a szabadidőnkben. Rengeteg formája van például a gyaloglásnak is. Lift és mozgólépcső helyett érdemes a lépcsőzést választani, a megfelelő eszközökkel pedig a lépéseink számát is mérhetjük. Emellett persze végezhetünk kisebb mozgásokat munka közben is.

Figyeljünk rá, hogy ne mindig ugyanabban a helyzetben üljünk, a hátunkat pedig fokozottan védjük. Ha elfáradt a csuklónk a gépeléstől, akkor mozgassuk meg kislabdával. A munkatársakhoz kommunikáljunk teljes testtel odafordulva, ha pedig viszket a hátunk, vakarjuk meg két kézzel. Mindezek mellett az online megbeszéléseken nyugodtan ülhetünk lótuszülésben is, továbbá a bokakörzést is meg tudjuk oldani.

Ergonómiai tippek otthonra és irodai környezetbe

Paukovics Gábor, a Kinnarps munkahelyi és ergonómiai szakértője először az ergonómia fogalmát határozta meg, mely az ember és a környezete közötti interakció. Az ergonómia témaköréhez tartozik, hogy miként emelünk és rakunk odébb tárgyakat, illetve ahogyan a különböző munkapozíciók a testünkre hatnak. Mindezek mellett az ergonómia része, hogy milyen módon hat ránk a tér, az akusztika, a hang és az egyéb potenciális stressz faktorok, vagyis miként hat az átfogó jólétünkre a  munkakörnyezet.

Mivel az emberek több, mint a fele tapasztal munka közben fájdalmat, nyak, váll hát és derék tájékon, ezért az ergonómiai szempontból helyes dolgoknak nemcsak a beszerzésére kell törekedni, hanem ugyanolyan fontos őket helyesen használni. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy alapvetően mozgásra születtünk, ezért az egy helyben ülés veszélyes. Állítható háttámlás, vagy deréktámaszú székekkel tudjuk ezt a körülményt valamennyire kiküszöbölni. Érdemes továbbá időnként megmozgatni az izmokat, illetve kevésbé megterhelő pozíciót választani. A munkaállomás tekintetében érdemes törekedni a változatosságra, időnként felállni, illetve pozíciót váltani 20-30 percenként.

Ülő munkát végezve a karunkat tartsuk minél közelebb a testünkhöz, kerüljük a messze kinyúlást, valamint a nem megtámasztott kar pozíciókat. Hasznosnak bizonyulhat a labda vagy térdepelő szék használata is. Hogyha lehetőségünk van rá, akkor dolgozhatunk állva is, 2,5 óra állómunkával például 350 kalóriát el tudunk égetni. Mindemellett a mentális állapotunkat is célszerű optimális keretek között tartani. Harminc perc séta például 50%-kal növeli a kreativitást.

Álló asztal rendszer egyedülálló megoldásokkal

Dr. Marczali Tamás, az Ait Smart Desks alapítója az általuk kidolgozott speciális okosasztal rendszert mutatta be a hallgatóságnak. Tamás szerint sokszor 10-12 órákat is dolgozott ülő helyzetben, aminek rendre megérezte a kellemetlen hatásait.

Mivel a beszerezhető állóasztalok nem nyerték el a tetszését, egy mérnök csapattal együttműködve saját fejlesztésbe kezdett. Az épp sorozatgyártás előtt álló termék az állíthatóság mellett bővelkedik egyéb hasznos funkciókban. Ilyen extrának számít a levegőminőség szenzor, a kényelmes komfortmód, valamint egy mini testmozgás sorozat. Utóbbi gombnyomásra működik, és egy kedves hang ajánl számunkra könnyed és jótékony mozdulatsort.

Egyfajta összefoglalásként azt hangsúlyoznánk, hogy szakítsunk időt a rendszeres testmozgásra, amikor csak tudunk. Mindemellett időnként tartsunk szünetet a munkában, és végezzünk átmozgató gyakorlatokat. Az egészségünk hosszú távú védelmében pedig győződjünk meg a munkaállomásunk helyes ergonómiai beállításairól, illetve szükség esetén kérjük szakember segítségét.

További cikkek