ellenőrzött vízminőség

Ellenőrzött vízminőség

A WELL Standard nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az épületben található víz semmilyen formájában ne jelentsen veszélyt a felhasználókra nézve.

Az emberi test közel kétharmada vízből áll. A víz a sejtek és a sejtek közötti folyadék fő összetevője. A víz a tápanyagok és salakanyagok szállításának közege a szervezetben, és segít a belső testhőmérséklet szabályozásában is. A szervezet optimális működéséhez egészséges, biztonságos, ellenőrzött ivóvíz szükséges.

A WELL WATER fejezet kiterjed a jó minőségű ivóvíz szolgáltatás kialakítására és ellenőrzésére, a felhasználók vízivásra ösztönzésére és tartalmaz olyan stratégiákat, amelyek a nedvességre érzékeny építőanyagok és szerkezetek állagvédelméről gondoskodnak.

 

WELL Stratégiák ivóvíz minőség témakörben:

  • alapvető vízminőség ellenőrzése minősítéskor és minősítés után minimum évente (pl. zavarosság, pH, coliforms, szabad klór)
  • kémiai szennyezőanyagok koncentrációjának ellenőrzése minősítéskor és minősítés után (pl. nikkel, króm, kadmium, ólom)
  • szerves szennyezőanyagok koncentrációjának ellenőrzése minősítéskor és újraminősítéskor (pl. benzol, triklór-etilén, peszticidek)
  • vízvételi helyek tisztán tartása, kifolyók, perlátorok, érintési pontok és mosdók minimum napi takarítása

 

WELL Stratégiák ivóvízfogyasztásra ösztönzéshez:

  • fokozott vízminőség biztosítása (pl. alumínium, mangán, vas, cink tartalom ellenőrzése)
  • negyedévente vízminőség ellenőrzése
  • felhasználók tájékoztatása a mért vízminőségről
  • felhasználók tájékoztatása az épületben használt víztisztítási technológiáról és a karbantartásról
  • 30 méterenként ivóvízvételi helyek biztosítása az épületben, biztonságos ivóvíz könnyű hozzáférhetősége

 

Egyéb stratégiák vízzel kapcsolatos egészség témakörben:

  • kötelező legionella terv a legionella baktérium általi megbetegedés kockázatának csökkentésére
  • nedvességre érzékeny anyagok védelme a nedvességtől az építés és az üzemeltetés során
  • páralecsapódás, penészesedés kockázatának csökkentése, rendszeres ellenőrző épületbejárás
  • a higiénikus kézmosás feltételeinek biztosítása (tájékoztatás, eszközök, kézszárítás, hulladék)
  • érintésmentes megoldások (beleértve a mosdó érintésmentes elhagyását is)
  • akadálymentes mosdók
  • baba-mama barát mosdók
  • védelem a szürkevíz fogyasztása ellen

 

A WELL Building Standard előírásainak és ajánlásainak teljesítésén felül a WELL Munkacsoport nagy hangsúlyt fektet a magyarországi hivatalos ajánlások (NNK) figyelembe vételére és népszerűsítésére, az országspecifikus megoldások felkutatására és alkalmazására. A fenntarthatóságra való törekvés jegyében támogatjuk a vezetékes víz ivóvíz célú felhasználását a megfelelő mintavételi irányelvek kialakításával és a felhasználóhelyhez illesztett biztonságos, engedélyezett POU víztisztítási megoldásokkal.

A WELL Víz témakörének célja tehát az épülethasználók megfelelő hidratáltságának növelése, a szennyezett víz és az épületeken belüli túlzott nedvesség okozta egészségügyi kockázatok csökkentése, valamint a megfelelő higiénia biztosítása az infrastruktúra jobb tervezésével és üzemeltetésével, valamint a vízminőség tudatosításával és fenntartásával.


Nézd meg a témában ezt a webináriumunkat:

További cikkek