WELL épületek bővülés

Dinamikusan nő a WELL minősítésített projektek száma Európában is

Európa 212 WELL minősített projekttel zárta a 2022-es évet. Hol van a legtöbb minősített projekt? Milyen a fejlődés üteme? Hogy állnak a magyar WELL projektek? Utánajártunk.

Világszerte robbanásszerű az érdeklődés a WELL Standard iránt

Több mint 2000 szervezet – köztük a Fortune 500 cégek közül több mint 120 vállalat – használja a WELL-t. A 2023 januári adatok alapján a világ 126 országában több mint 40.000 lokáció regisztrált WELL Certification, WELL Health-Safety Rating vagy egyéb WELL minősítésre. Már több mint 2.000 WELL AP segíti, hogy az épített környezetünk támogassa a használók, az emberek egészségét.

igény WELL épületerkre

ábra: Robbanásszerű az igény a WELL minősítésre, Forrás: IWBI, 2023. januári adatok alapján

Európában is egyre népszerűbb a WELL minősítés

Ha csak a WELL Certification minősítések számát vizsgáljuk és nem számolunk egyéb WELL minősítésekkel, akkor is jól kirajzolódik a minősítetten egészséges terek növekvő térhódítása. Egy évvel ezelőtt közel 140 létesítmény rendelkezett WELL „nagy” minősítéssel Európában, ami 2022 év végére 212-re nőtt, ami több mint 50%-os növekedést jelent egy év alatt. A dobogós országok nem változtak: a legtöbb minősített projekt (56) Franciaországban, Hollandiában (41) és Spanyolországban (31) van. Rajtuk kívül sok minősített projekt található az Egyesült Királyságban (26), Olaszországban (14) és Lengyelországban (13). Magyarországot megelőzi még Svédország (7) és Finnország (6).

ábra: WELL Certification minősítések száma Európában, Forrás: Kurucz Regina, 2023. januári adatok alapján

Magyarországi sikerek

A 2021-ben minősített két magyar irodaház után 2022-ben három irodaház szerzett WELL Core minősítést. Az Advance Tower 1-2 WELL Gold, a BudapestONE irodaház első üteme WELL Platinum minősítést szerzett. Így a budapesti minősített projektek száma ötre nőtt. 2023-ban további minősítések várhatók, hiszen további több mint 200.000 négyzetméternyi terület regisztrált WELL minősítésre, egy részük már a WELL előminősített státuszt is elérte és az előzetes helyszíni mérések, például levegőminőség mérés is megkezdődtek. A hivatalos projekt adatbázis itt érhető el. Ha arra kíváncsi, hogy milyen típusú és léptékű WELL minősítések közül lehet választani, akkor olvassa el ezt a bejegyzésünket vagy kérdezze közvetlenül a HuGBC WELL Munkacsoport tagjait.

Szerző: Kurucz Regina, WELL AP&Faculty

További cikkek