Miami

Well-being az önkormányzati épületekben? Igen! Miami városa mutatja hogyan.

WELL Health-Safety Rating minősítést szereztek Miami önkormányzati épületei. A WELL minősítés elérésével Francis Suarez, Miami polgármestere, biztosítja, hogy Miami szavak helyett a tettek mezejére lépjen és példát mutasson más városok számára. (1)

Miami városa a közelmúltban elnyerte Amerika legegészségesebb városának címét is (2). Az egészséges város és az IWBI egészséges épületeket minősítő szervezet (International WELL Building Institute, ld. lent) május 31-én sajtóközleményben jelentette be, hogy Miami lett az ország első városa, amely megszerezte a létesítmények egészséges üzemeltetésére és karbantartását minősítő WELL Health-Safety Rating minősítést. Az érintett létesítmény portfolió 10 önkormányzati épületből és közparkokból áll, beleértve a városházát is. A WELL Health-Safety Rating elismeri, hogy Miami elkötelezett a biztonságosabb és egészségesebb környezet kialakítására alkalmazottai és minden látogató számára.

„Itt, Miamiban, régóta prioritásként kezeljük mindenki egészségét, biztonságát és jóllétét a városban” – mondta Francis Suarez, Miami város polgármestere. „De nem mindenki veszi észre, hogy életünk nagyjából 90 százalékát épületekben töltjük, emiatt alábecsülik, mennyire fontos olyan jobb épületek kialakítása, amelyek minden ember boldogulását és kiteljesedését segítik elő. Ma azáltal, hogy csatlakoztunk a WELL mozgalomhoz, feljebb lépünk – szavak helyett a tettek mezejére lépünk. Büszke vagyok arra, hogy az IWBI, a világ vezető tanúsítóintézete egészséges épületként ismeri el városunk épületeinek portfólióját, beleértve a városházánkat is. Remélem, más városok is megismétlik azt, amit Miami tesz a WELL épületek terjedése érdekében, azért hogy az egészséges épületek előnyeit mindenhol eljuttathassuk a közösségekhez.” (3)

A WELL Health-Safety Rating egy tényeken alapuló, harmadik fél által ellenőrzött minősítés minden új és meglévő épület- és tértípusra, amely tudományosan alátámasztott irányelvek és eljárások révén elősegíti az emberi egészséget és a jóllétet. A Yankee Stadiontól és az Empire State Buildingtől a JPMorgan Chase & Co. globális kiskereskedelmi telephelyein át a vállalatok, mint például a T-Mobile és a Planet Fitness, teljes portfóliójáig a programban résztvevő létesítmények világszerte kiemelten kezelik a személyzet, a látogatók és az érdekelt felek egészségét és biztonságát a WELL Health-Safety Rating segítségével.

„Gratulálunk Miami városának, az ország első városának, amely megszerezte a WELL Health-Safety Rating minősítést az önkormányzati épületek nagy, kulcsfontosságú halmazán, beleértve a városházát is” – mondta Rachel Hodgdon, az IWBI elnök-vezérigazgatója. „Suarez polgármester vezetésének köszönhetően Miami felállítja az új mércét az ország más városai előtt. A WELL melletti elköteleződéssel pedig a város nemcsak az egészség és a jóllét terén mutat példát, hanem elősegíti az embert előtérbe helyező mozgalmat is.”

Annak érdekében, hogy Miami elérje a WELL Health-Safety Rating minősítést, az IWBI külső szakértők segítségével ellenőrizte, hogy a vonatkozó irányelvek és protokollok az összes épületre vonatkozóan megfelelnek-e a minősítés követelményeinek, ezáltal azok hosszú távon támogassák az épületfelhasználó egészségi és biztonsági igényeit a beltéri környezetben. Ez magában foglalja az egészség holisztikus szempontjait, mint például a jobb levegőáramlás biztosítását, a higiénikus kézmosási gyakorlatok támogatását, a felületek kézzel érintésének csökkentését, a hatékony tisztítási protokollokat, a robusztus vészhelyzeti felkészültséget és a hatékony vészhelyzeti kommunikációt.

Miami városa 10 középületben és nyilvános parkban érte el a WELL Health-Safety Rating minősítést, amelyek összesen közel 80.000 m2 alapterületet tesznek ki, beleértve a városházát, a Miami River folyó mentén található mixed-use Miami Riverside Centerkörnyezetét és a több mint 250 kikötőállást biztosító Dinner Key kikötőt. A WELL harmadik fél által végzett felülvizsgálati folyamata biztosítja a minősítés integritását és következetességét. A folyamat eredményeként a minősített épületek megszerzik és használhatják a WELL Health-Safety pecsétjét, amelynek segítségével könnyedén kommunikálható a kiemelkedő teljesítmény, valamint az ezeket a tereket látogató emberek egészsége és jólléte iránti elkötelezettség.

Suarez polgármester az Egyesült Államok Polgármesterek Konferenciájának (USCM) elnökeként is ösztönzi a polgármestertársakat, hogy csatlakozzanak hozzá és tegyenek többet a beltéri egészség előtérbe helyezése és az önkormányzati épületek „people-first” megközelítése érdekében.

Az IWBI intézetről

Az International WELL Building Institute (IWBI) egy közhasznú társaság, a világ vezető szervezete, amelynek célja, hogy az embereket első helyre helyezze a globális egészségügyi kultúra előmozdítása érdekében. Az IWBI a WELL Building Standard (WELL) és a WELL Health-Safety Rating adminisztrációjával, a WELL AP jogosultság menedzselésével, az alkalmazható kutatási eredmények felkutatásával, oktatási anyagok biztosításával, valamint az egészséget és well-beinget elősegítő irányelvek támogatásával mozgósítja közösségét.

  • Szeretne többet tudni arról, hogy miért a WELL lesz az új mérce?
    Nézze meg ezt a webináriumunkat.
  • Ha szeretné megismerni Budapest egyik első WELL Health-Safety Rating minősített épületét, akkor olvassa el ezt a cikkünket

További cikkek