Megoldás a jó beltéri levegőért: Levegőtisztítás, párásítás és növényfal egyben

A WELL Comfort munkaállomás egyik fő eleme a növényzettel borított levegőtisztító berendezés, ami nemcsak gyönyörű természetes látványt nyújt, hanem a levegőtisztításról és párásításról is gondoskodik. Mindezt biztonságosan és kényelmesen, a felhasználó közelében.

Ha a nap végén körbenézel az irodádban gyakran fáradt arcok néznek vissza rád.  Vajon mi hiányzik nekik? Talán a természet közelsége. A zöld növények, a friss levegő…  Képzeld el, hogy ugyanolyan frissen érzed magad egy értekezletet végén, mintha azt egy közeli erdőben tartottátok volna. 

Fontosnak tartjuk a növények közelségét a beltérben

A beltéri levegő ritkán kedvez az egészségnek. A terhelt levegő, légszennyező anyagok és utcai szálló por (PM, itt írtunk róla bővebben) mechanikus vagy természetes szellőzés révén áramlik a belterekbe. Az építési és burkoló anyagokból, bútorokból és műszaki berendezésekből a vegyi anyagok, illékony szerves vegyületek (VOC, itt is írtunk róla) a beltéri levegőbe párolognak. Testünk nem mesterséges beltéri levegőhöz lett megalkotva. Egészségünk megőrzéséhez szükséges a természettel és a természetes mikrobákkal érintkeznünk. 

A növények a Break-out és pihenőterekben is támogatják az ember immunrendszerét

Manapság már van olyan megoldás, ami a természetet ötvözi a mesterséges intelligenciával (AI) és bizonyítottan csökkenti és megszünteti a beltéri levegő tisztításával és párásításával a szemek kivörösödését és irritációját, a hideg, viszkető orrot és tüsszögést, a fájó és gyulladt torkot, a száraz bőrt és kiütéseket. 

A NAAVA egy mesterséges intelligencia által vezérelt, illékony szerves vegyületeket semlegesítő, szállópor koncentrációt csökkentő, levegőtisztító és párásító berendezés. Időjárási műholdakkal és szenzorokkal támogatott élő fallal a WELL tanúsítás több pontját is támogatja, például a jó beltéri levegőminőséget (A01) és a kapcsolódást a természethez (M02). A WELL Fokozott kapcsolat a természettel nevű kredite (M09) azt javasolja, hogy az irodákban legalább a munkaállomások és tárgyaló székek 75%-a számára biztosítsuk beltéri növények vagy a természetes környezet látványát. Másik lehetőség, hogy a munkaállomások 10 méteres közelségében helyezzünk el beltéri növényeket. A NAAVA berendezéssel nemcsak ez a követelmény teljesíthető, hanem a levegőtisztítást növelhetjük is a légtisztító berendezés által.  

A WELL Building Standard fontos eleme a növények közelsége a munkavállalókhoz

A több méretben és teljesítménnyel kapható moduláris felépítésű berendezés allergén-, tőzeg- és virágföldmentes, így használata biztonságos. A berendezés esetén azt is vizsgálták, hogy használata ne jelentsen legionella fertőzés kockázatot. Egyedileg összeválogatható növényeivel a biofília, megjelenésével a letisztult skandináv dizájn, és tudásával okos épületek igényeit is kielégíti.

Példa a növényfalba telepített növényvariációkra

A levegőminőség javulása pénzügyi előnyökkel is jár, mivel csökken a táppénzen töltött napok száma, megnövekszik a teljesítőképesség és a hatékonyság, javul az akusztika és csökken a zajszint, így békésebb a munkahely. 

A görgőkkel is szerelhető NAAVA segít a természet pozitív hatásait az irodába varázsolni. Allergénmentes biofilterekbe telepített, speciálisan felkészített élő növények segítségével tisztítja, szűri és párásítja is a levegőt. A növényei talajmentes ültetőközegben élnek, amelyet úgy terveztek, hogy maximalizálják természetes levegőtisztító erejüket, így egy ilyen növény akár 100-szor hatékonyabb, mint a hagyományos növények.

Az ültetőkazetták könnyen cserélhetőek

A növények tőzeg és virágföldmentes ültetőközegben élnek

A WELL Comfort munkaállomás koncepciójának kidolgozásakor a HuGBC WELL Munkacsoport úgy találta, hogy a levegőtisztító berendezésből származó nedvesség hatékonyan segíti az irodaterek párásítását. A helyi párásítás hatékonyabb és energiatakarékosabb tud lenni, mint a központi légkezelőbe épített központi párásítás. Segítségével a WELL Hőkomfort témakör T07 Relatív páratartalom szabályozás követelményeinek teljesülése is támogatható, a beltéri levegő relatív páratartalmának 30-60% között tartásával.

A görgőkre szerelt berendezéssel könnyen átrendezheted a teret

Ma már lehetséges, hogy csak gyönyörködnöd kelljen a növények látványában. A biztosított szervizzel gondoskodnak pár hetente arról, hogy a növényeid nálad mindig a legjobb formájukat hozzák. Intelligens technológiájával pedig mindig alkalmazkodik ahhoz a térhez, amit rábíztál. Csendes működésükkel támogatják a tárgyalások zavartalan légkörét.  

A hátfal whiteboard-dal szerelhető 

A legújabb fejlesztések már úgy készülnek, hogy minden tevékenységbe be van építve a fenntarthatóságra vonatkozó szigorú szabványok. A továbbfejlesztett csomagolás és a hatékonyabb logisztika csökkenti a káros anyag kibocsátást, az új termékekhez már kevesebb anyagot szükséges felhasználni, amelyek könnyebben újrahasznosíthatók. Beletartozik a termék technológiai korának a növelése, és különböző szervezetekkel együttműködés, hogy termékeket is egyre jobban lehessen újrahasznosítani.

A NAAVA berendezés levegőtisztító, növényfal és párásító is egyben

Szerző: Árkosi-Barabás Bence NAAVA

További cikkek