Milyen WELL minősítést szerezhet egy létesítmény?

WELL minősítések rendszere

Mivel az egészséges épülettervezést, üzemeltetést és használatot támogató WELL minősítések rendszere egyre bővül, ezért ebben a cikkben bemutatjuk a különböző WELL minősítéseket és azok fő jellemzőit. Ennek a bejegyzésnek az a célja, hogy megismerve a WELL minősítések palettáját később célirányosan gyűjthessen információt.

Honnan tudhatja, hogy egy épület valóban WELL minősítést szerzett?

WELL Building Standard

WELL Kanapé webinárium sorozatunkban előre jeleztük, hogy a WELL Standard szerint épített épületek lesznek az új mérce. Mi sem igazolja ezt a tendenciát jobban, mint hogy egyre több ingatlanfejlesztés oldalán jelenik meg a WELL logó. De honnan lehet tudni, hogy az épület valóban WELL minősítést szerzett?

Mi az a WELL Health and Safety Rating és miért marad örökre aktuális?

Health and safety rating

Az IWBI és a Delos 2014-ben létrehozta a WELL minősítésként emlegetett WELL Building Standard Certificationt, amely egy átfogó, jólléttel kapcsolatos épületminősítés. Ebből az átfogó minősítésből fejlődtek ki a kisebb, tematikus minősítések, amelyeket Ratingeknek hívnak angolul. 2020-ban debütált az első, amelyet a COVID-19 hívott életre. Neve a WELL Health and Safety Rating (HSR), amely jelen cikk témája. 

Pontozás

WELL Standard pontozás

A WELL mind a tíz témakörében vannak kötelező követelmények (preconditions), amiket feltétlenül teljesíteni kell ahhoz, hogy a projekt WELL minősítést szerezhessen. Ezekért nem jár külön pont.

Hogyan segíti a WELL minősítési rendszer a fenntartható fejlődési célok elérését?

Felismertük, hogy az emberi egészség nagyon szoros összefüggésben van bolygónk egészségével és a szociális háló erősségével. A környezet friss levegővel, tiszta ivóvízzel, egészséges élelmiszerekkel és a testi egészséget és közösségi kapcsolatokat erősítő zöld terekkel támogatja az emberi egészséget. Hasonlóan az egyenlőtlenségek csökkentése, a minőségi oktatás, a gazdasági növekedés és az innováció pozitív hatással vannak a mentális, az érzelmi és a közösségi jóllétre.